друкувати


Україна щороку стягує з водіїв близько 43 млрд грн різних "дорожніх" стягнень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-25 05:45:39

Україна щороку стягує з водіїв близько 43 млрд гривень різних "дорожніх" стягнень, чого вистачило б на капітальний ремонт 37,5 тисячі кілометрів двосмугових автошляхів, підрахували фахівці.

Так, при поточних цінах відрахування до бюджету (ПДВ, акцизний збір) з літра бензину складають близько 3,6 грн, а з літра дизельного палива - близько 2,2 грн. При обсягах річних продажів на українському ринку близько 5,85 млрд літрів бензину і 5,62 млрд літрів дизельного палива прибуток держави становить близько 33,4 млрд грн, пише "Комсомольськая правда в Украине".

Крім того, з проданих в Україні 217 581 авто при середній їх ціні 17,4 тис. євро за авто розмір сплаченого ПДВ разом з 10% податком на імпортовані автомобілі складе ще близько 10 млрд грн. Відповідно, загальна сума надходжень до бюджету сягає близько 43 млрд грн.

За даними видання, вартість послуг української приватної компанії з прокладання одного кілометра двосмугової асфальтованої дороги, пристосованої для проїзду вантажних автомобілів, складає 3,24 млн грн.

Однак держава платить підрядникам набагато більше. Колишній міністр транспорту Борис Колесніков озвучував такі цифри: будівництво 1 км чотирисмугової дороги в Україні обходиться мінімум в 5 млн доларів, тобто в 40 млн гривень. Тобто дві смуги обходяться державі в 20 млн гривень за кілометр, що у п'ять разів дорожче, ніж у першої-ліпшої фірми з асфальтування вулиць.

Правда, чиновники кажуть, що вітчизняні матеріали не відповідають світовим стандартам, тому їх закуповують за кордоном. Однак перевірити, який асфальт покладений в нижній або середній шар (та й чи покладений він взагалі), часто просто неможливо.

Також варто зазначити, що повний комплекс робіт "ямковий ремонт асфальтового покриття з укладанням асфальту товщиною 5 см" фірми пропонують провести за 133 гривні за квадратний метр. Тобто на сплачені водіями більше 40 мільярдів гривень можна відремонтувати 37,5 тисячі кілометрів двосмугових доріг, повністю замінивши на них покриття.

У той же час, бюджет "Укравтодору" на поточний рік складе лише 15 млрд грн. Крім того, за підрахунками відомства, 90% транспортних магістралей України потребують капітального ремонту, що обійдеться в 450 млрд грн. Фактично, за гроші водіїв усі траси України можна було б зробити нормальними за 10 років.

Джерело: ТСН