друкувати


Вже через 5 років українців буде менше 45 млн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-23 01:30:20

Вже близько півроку в країні не зменшується кількість населення, чого не було вже 19 років.

Про це пише "Сегодня", посилаючись на дані Держстату за 2012 рік. Більш того, чисельність населення України у вересні минулого року вперше навіть зросла. У жовтні це повторилося знову. Щоправда, як уточнили в Держстатистики, це вийшло в основному за рахунок студентів-іноземців, які приїхали в наші вузи, і жителів зарубіжжя, які приїхали в Україну на роботу.

Експерти Інституту демографії і соціальних досліджень вважають, що за позитивну тенденцію Україна також має бути вдячна бебі-буму в 80-х роках минулого століття. "Зараз ті, хто з'явилися на світ у той час, самі народжують дітей, - говорить старший науковий співробітник відділу проблем якості демографічного процесу Світлана Аксьонова. - А завдяки тенденції до того, що жінки стали заводити дітей в більш пізньому віці, хвиля народжуваності розтягнулася. До того ж українки трохи частіше стали вирішувати завести другу дитину. Однак цей сплеск народжуваності незабаром спаде, і настане черга тих, хто народився в Україні 90-х. А тоді, навпаки, народжували мало...". Тому як би активно не заводило дітей покоління 90-х, вони все одно не зможуть забезпечити плюсовій приріст населення.

Демографи говорять, що нація продовжить вимирати.

"Ми робили довгостроковий прогноз до 2061 року. І за нашими підрахунками, вже в 2017 році українців стане менше 45 мільйонів, - говорить науковий співробітник інституту Наталія Левчук. - А менш ніж через 50 років у нас в країні залишиться лише 37,5 мільйони українців (за найпесимістичнішим сценарієм демографів - взагалі 28 млн! - ред.). Однак потрібно враховувати міграційні процеси, тобто до нас будуть продовжувати їхати вихідці з країн третього світу. Так що Україна не спорожніє".

За її словами, демографи не наполягають на тому, що їх прогнози на всі 100% збудуться: "Ми не можемо передбачити природні катаклізми або війни, які також можуть позначитися на кількості населення. Але якщо всі нинішні тенденції і фактори збережуться, то наш прогноз буде дуже близьким до дійсності".

Також збережеться тенденція до того, що в західних областях - Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій та ін. - буде позитивний приріст. "Там люди більш релігійні, рідше погоджуються на аборти. Також на заході країни в основному сільське населення, а воно спрямоване на великі родини. На сході ж люди урбанізовані, і там рідко можна зустріти родину з трьома дітьми", - говорить Наталія Левчук. До речі, в минулому році до західних областей приєдналися з позитивним приростом Одеська, де людей стало більше на 7 тис., ніж в 2011 році, і Харківська (на 2,2 тис.). Це завдяки тому ж бебі-буму 80-х.

Джерело: ТСН