друкувати


Стукайте! Влада повинна відкрити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-23 12:30:32

Скаржники — це такий собі окремий прошарок населення. Декого з них чиновники та комунальники вже навіть знають в обличчя, впізнають їхній почерк чи голос, остерігаються.

А от звичайні люди часто навіть не знають своїх прав. Приходять у відділ роботи зі зверненнями громадян з листом до міського голови Івано-Франківська, а їм кажуть: "Зась! Йди спершу до заступника". А насправді чиновники не мають права реагувати таким чином. Більше того, вони зобов’язані відповідати на всі скарги вчасно. Інакше — догана.
 
За "футбол" мають карати

Нагадаємо — є закон про доступ до публічної інформації. Він корисний не лише для журналістів, він — для всіх. "Якщо ви звертаєтеся до нас, щоб отримати інформацію, розпорядниками якої ми є, то ми зобов’язані у п’ятиденний термін надати відповідь, — говорить керуючий справами міськвиконкому Андрій Лис. — Якщо ж інформація об’ємна, її треба зібрати, то даємо проміжну відповідь, що нам потрібен додатковий час — до 20 днів".

Якщо ж людина не запитує інформацію, а звертається з особистим питанням (скаргою), то тут включається закон про звернення громадян. Тут відповідають довше — 30 днів. Якщо скарга потребує додаткового вивчення — до 45 днів. Відділ звернень "забиває" кожне з них у базу даних, ставить термін 20 днів і просить підрозділи відповісти. Як правило, так і відбувається.

"Щотижня відділ звернень подає "борги" за відповідями, — стверджує Андрій Лис, — щомісяця ми аналізуємо цю роботу, щокварталу робимо аналітичну довідку, а кожні півроку слухаємо це питання на виконкомі".

Якщо є порушення, керівників підрозділів притягують до дисциплінарної відповідальності. За словами Лиса, краще їх депреміює міський голова, ніж потім прокуратура вимагатиме притягнення до адмінвідповідальності (а це як мінімум догана, яка на певний час знімає усі надбавки).

Не всі держслужбовці розуміють відповідальність роботи із запитами та зверненнями. Відтак доводиться їх привчати. Навіть якщо людина написала лист в одне управління, а тема стосується компетенції іншого, зазначає керуючий справами МВК, "футболити" її не можна. За законом, протягом п’яти днів треба перенаправити звернення куди треба та повідомити про це скаржника.

Коли у скаржника багато часу

Загалом минулого року до міської влади надійшло понад 4300 звернень. Найбільше дісталося департаменту комунального господарства — 1673. А от найбільшим "боржником" стало КП "Єдиний розрахунковий центр". Із 556 звернень ЄРЦ протермінував відповідь на 15.

Як каже заступник керівника департаменту комунального господарства Михайло Смушак, листи до них ідуть не тільки "офіційним" шляхом, а й через інтернет-прий­мальню чи поштою прямо в департамент. Тому, стверджує він, загалом звернень було не 1673, а майже 3000. "Найбільше зверталися щодо відключення від мереж централізованого теплопостачання, — говорить Смушак. — Загалом таких було 842, при цьому було видано 194 дозволи".

Також мешканці часто зверталися з приводу виготовлення свідоцтва на право власності на житло, дозволу на перепланування приміщень, просили зрізати дерева чи відремонтувати дах, скаржилися на комунальників, дорожників, на затоплення приміщень, поганий благоустрій і т.д.

"Коли людина скаржиться на нас голові міста чи ОДА, в уряд чи президенту, то розраховує на те, що скаргу розглядатиме саме та організація, куди вона написала, — говорить керівник ЄРЦ Вадим Войтик. — Однак на практиці, ще з часів радянського діловодства, лист опиняється на столі в того, на кого вона скаржиться. Буває, що така скарга може мати п’ять копій і керівник на них просто штампує однакові відповіді. Це один із аспектів, коли людині, на жаль, тяжко добитися правди".

Правда, каже Войтик, часто скаржники зловживають правом на звернення. За його словами, згідно із внутрішньою статистикою ЄРЦ, люди, які ніколи не платили ЖЕО й тепер не платять ЄРЦ, скаржаться найбільше і на будь-що. А найстрашнішими він називає звернення, набрані на друкарських машинках. Але є й цікаві.

"Недавно ми отримали звернення від людини, яка до певної міри розуміє наші реформаторські зусилля, — продовжує керівник ЄРЦ. — Це приблизно 30 сторінок твору про бродячих собак і як з ними боротися. Я виділяю маркером ключові тези та розписую, що на цю тезу має відповісти той працівник, а на ту — той. Потім ми все це збираємо до купи й відправляємо відповідь. І знаємо, що це не фінал. Бо якщо людина спромоглася написати 30 сторінок, це означає, що в неї багато часу, можливостей, настрою і за цим піде наступних 30, потім ще 30 і все це надовго…".

За словами в.о. керівника прес-служби обласної прокуратури Юлії Федорук, вони систематично перевіряють дотримання вимог Закону України "Про звернення громадян" органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами тощо. Крім того, ходять на перевірку, якщо є звернення в прокуратуру від самих громадян. А в разі порушень притягують посадовців до дисциплінарної відповідальності.

Так, з початку 2013 року до відповідальності вже притягнули 11 посадовців. А за минулий рік — 71. Як зауважує Федорук, основними порушеннями, які допускають чиновники, є ненадання відповіді або несвоєчасний розгляд звернення.

Джерело: Репортер