друкувати


Молодь і гроші: хто кого?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-23 11:45:05

Десь через місяць в Івано-Франківську відбудеться конкурс, який розподілить 232 тис. грн. між молодіжними організаціями області.

Щороку левова частка грошей дістається двом найвідомішим організаціям — Пласту та Молодіжній адміністрації. Обидві мають провладне покровительство: свободівське лобі та підтримку голови ОДА Михайла Вишиванюка відповідно.

Минулого тижня у соцмережах лідер однієї із ГО Олег Касіянчук розпочав рух під назвою "Стоп Крисюк" (Ганна Крисюк — голова "молодіжки" — Авт.). Головна ідея руху — примусити її не піаритися, а працювати, інструмент — розмови у Facebook. Але направду — як розподіляються "молодіжні" кошти?

Хотіли конкурсу — маєте

Минулого року вперше молодіжні організації області отримали кошти більш-менш прозоро — через конкурс. Постанову про нього писали та лобіювали представники тих ГО, які вважали, що раніше гроші ділили нечесно.

Як каже начальник відділу оздоровлення дітей та молодіжної політики ОДА Євген Фербей, ця постанова визначає документи, які треба подати на конкурс. А обласна програма "Молодь Прикарпаття" визначає спрямованість заходів. Управління сім’ї, молоді та спорту сформувало шість розділів, а в деяких із них ще кілька підрозділів — так звані лоти. Кожен із лотів має свою тематику: проведення науково-пізнавальних, культурно-просвітницьких експедицій, акцій, фестивалів; організація вишкільних таборів, експедицій, походів і т.д.

Фербей запевняє: все чесно, адже серед членів комісії тільки менша частина є чиновниками, решта — депутати та представники ГО. "Правда, якщо організація подає документи на конкурс, то вона не має права делегувати свого працівника, бо то вже конфлікт інтересів", — каже він.

Зрештою не кожна організація спроможна подати всі необхідні папери. Наприклад, інформацію про діяльність протягом останніх двох років чи підтвердження, що 25% коштів ГО залучить самотужки.

Торік було 200 тис. грн., 20 учасників, 12 переможців. Пласт і Молодіжна адміністрація виграли одразу по кілька лотів. А дехто — нічого. До речі, саме двом головним переможцям бюд­жет боргує донині. Молодіжній адміністрації — 38 300 грн., Пласту — 40 600 грн. Втім, вони вже навчилися працювати в борг, і владі це зручно.

"Молодіжка" грає та виграє

Кожен член журі (їх є з десяток) має право виставити від 0 до 10 балів за такими критеріями: відповідність цілям, результативність, ефективність використання коштів, повнота охоплення цільової аудиторії, інноваційність, рівень кадрового та матеріального забезпечення тощо.

"Репортеру" дозволили подивитись оціночні листи. Ми навіть знайшли бланк, де "молодіжка" отримала самі нулі, — так їх оцінив один із депутатів облради. Проте все одно перемогли. Зауважили ми й те, що працівники ОДА виставляють Молодіжній адміністрації вищі бали, ніж іншим… Євген Фербей переконує: просто їхня презентація була виразнішою.

Нагадаємо, голова "молодіжки" Ганна Крисюк очолює ще й дорадчий орган при голові ОДА з однойменною назвою. Також вона керує агенцією "PR-energy", обласною організацією "Жінка ІІІ тисячоліття", є представником "Книги рекордів України", у минулому очолювала "Школу танцю Влада Ями". Якась підозріла активність, чи не так?

Як каже сама Крисюк, завдяки бізнесу ("PR-energy") вона перекриває витрати Молодіжної адміністрації та шукає спонсорів. Бо на громадській роботі не заробиш. Зізнається, що хоче піти із молодіжної політики, бо, що обіцяла, — виконала.

Отже, чим відзначилася "молодіжка" за останній рік? Крім одноденних акцій, молодіжного форуму, проекту "Татусь Прикарпаття", вони зробили два телепроекти: "Дай старт молодим" і "Молода сім’я Прикарпаття".

"Ми маємо свій конкурс грантів, — розповідає Ганна Крисюк про проект "Дай старт молодим", — коли готівкою даємо кошти переможцям. Проект схожий на "Акули бізнесу" (ICTV), переможцям дають 15 тис. грн. Завдяки цьому по районах проводяться конкурси, змагання, будують дитячі майданчики і т.д.". За словами Крисюк, за 2,5 роки переможці цього проекту отримали понад 100 тис. грн.

"Молоду сім’ю Прикарпаття" започаткували минулоріч. Його переможці отримали квартиру вартістю 220 тис. грн. від будівельної компанії "Мельник".

"Ці проекти тільки частково фінансувалися бюджетом, — наголошує Крисюк. — Понад 80% грошей ми шукали самі. Вважаю, що все має бути справедливо. Чому кошти з бюджету мають забирати на пілотні акції, коли ми можемо використати їх на проекти, які дають користь?".

Активніше треба!


Голова обласної молодіжної ради "Наша Україна" та ініціатор руху "Стоп Крисюк" Олег Касіянчук говорить, що сам на кошти не претендує. Каже, йому не подобається, що "молодіжка" робить заходи, які приносять малу користь.

"Інші організації претендують лише на малі суми, і то не всі, — зауважує Касіянчук. — Якщо судити по Франківську, то ще рік тому було 20 організацій, які працювали. А зараз їх до десяти. Люди зневірюються, тому що нема фінансування. Натомість ресурс віддають на Молодіжну адміністрацію, яка щороку проводить одне і те ж. А голова організації під час виборів їздить по горах… Наприклад, на тренінгу школи лідерів ми опитали 42 людини, чи чули вони про молодіжну адміністрацію, усі сказали, що так. А коли попросили назвати хоч якийсь захід, то не зміг ніхто".

За словами Касіянчука, молодіжні ГО області з 2010 року знають: попри будь-які зусилля, більшість коштів все одно отримають Пласт і Молодіжна адміністрація. Кошти на Пласт, на його думку, дають ефект. А от "молодіжка"…

"Те, що вони вміють усе розпіарити, не сперечаюся, — підсумовує він. — А от того, що можна реально помацати, — обмаль. Квартира у подарунок — дійсно результат. Але ж здебільшого проводяться акції штибу конкурсів краси".

За словами одного із членів комісії Тараса Случика, в тому, що найчастіше перемагають одні й ті самі, винні інші учасники та їхня ж низька активність. "Того року ми побачили, що майже скрізь було по два претенденти й тільки один із них сильний, — каже він. — Якщо й припустити, що на держслужбовців натиснули, й вони виставили комусь вищі бали, а сам по собі проект низький, то він все одно не виграє. Бо громадські лідери та депутати високі оцінки не поставлять".

Тарас Случик називає свої причини. Перша — можливо, не всі охочі були проінформовані. Друга — більшість не вірять владі, тому не подають проектів. Третя — не всі хочуть писати проекти, збирати папери, шукати співфінансування. І оскільки за рік нічого не змінилося, каже Случик, кардинальних змін у конкурсі не буде й цьогоріч. Поки молодь не буде активнішою, виграватимуть ті самі.

Джерело: Репортер