друкувати


Торік від власних дітей відмовились сім матерів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-22 05:30:18

Не всі прикарпатські породіллі радо беруться опікуватись своїми новонародженими дітьми. Про це, зокрема, свідчить статистика, оприлюднена днями, в ході прес-конференції, начальником управління МВС України в Івано-Франківській області генерал-майором міліції Олегом Салом.

З його слів, торік у пологових будинках Івано-Франківщини матерями було залишено сімох малюків, ще двох матері віддали під опіку державі вже цього року. У таких ситуація жінки не несуть юридичної відповідальності за відмову від дитини. Адже діти опиняються під необхідним доглядом і про них, навіть зважаючи на далеко неідеальне матеріальне становище наших будинків дитини, все-таки є кому подбати.

Значно гіршою є ситуація, коли мати-породілля кидає дитину помирати просто неба і тоді у маленького громадянина залишається дуже мало шансів, що його побачить якийсь випадковий перехожий, і його життя буде врятовано. На Прикарпатті цьогоріч зафіксовано вже три таких кричущих випадки, коли породіллі просто кидали своїх малят напризволяще. І якщо Богородчанському малюку повезло - його виявили місцеві школярі і життя дитині вдалося врятувати, то випадки у Долинському та Городенківському районах, де собаки приносили своїм господарям понівечені мертві дитячі тільця, просто таки вражають своєю жахливістю.

Як стверджує пан Сало, в усіх випадках, коли горе-матері покинули дітей напризволяще, щодо них було розпочато кримінальні провадження за статтею 117 Кримінального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за вбивство матір’ю новонародженої дитини.

Принаймні в двох випадках, які закінчилися трагедією, винуватицями злочину є молоді - 18 -20-річні дівчата-студентки, виховані у повних сім’ях, батьки яких, щоправда, перебували на заробітках за кордоном.

Начальник УМВС також нагадав мешканцям, що на базі Івано-Франківської міської дитячої клінічної лікарні, що по вулиці Чорновола в обласному центрі, функціонує "єдине вікно", куди матері, які з тих чи інших причин не можуть або не хочуть виховувати своїх новонароджених дітей, можуть абсолютно безкарно і анонімно віддати їх під опіку держави. "Втім, за всі останні роки, - розповідає генерал, - до цього єдиного вікна не звернулася жодна жінка".

Автор: Сергій БІЛИЙ