друкувати


Депутатів можуть назавжди позбавити омріяних пільг

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-21 04:30:32

Депутати повернули собі суперпільги, урочисто скасовані напередодні виборів, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Нагадаємо, у 2012 році нардепи схитрували: пільги не скасували, а лише призупинили до 1 січня 2013-го. Тепер 150 обранців минулих скликань вимагають виплати матеріальної допомоги, бо не зуміли працевлаштуватись.

У законі про статус народного депутата найбільше сторінок - приблизно третина - присвячено різним гарантованим благам, що мають полегшити депутатське і післядепутатське життя. А остання 38-ма стаття навіть передбачає відповідальність за порушення депутатських прав, зокрема і щодо надання пільг.

Свідка минулих марних спроб депутатів позбавити себе пільг, парламентського старожила Ярослава Сухого, ця тема відверто дратує.

"Ви розумієте, у чому підлість: спочатку нас обирають, ми тратимо сили, здоров'я і гроші, щоб переконати, що ми потрібні, за нас голосують, а потім по нас же і топчуться, і заглядають кожному в кишеню", - обурюється регіонал Сухий.

Цього разу зазирнути до кишень народних обранців вирішили колеги Сухого з опозиції і зареєстрували законопроект, в якому пропонують скасувати парламентські пільги, але цього разу вже назавжди.

"В українському бюджеті немає коштів на утримання і на виплату додаткових пайків ні народним депутатам, ні президенту, ні Кабміну. Це бюджет бідності. Тому що українська економіка не заробляє стільки", - запевняє член фракції "Батьківщина" Андрій Пишний.

Серед "воскреслих" пільг є й такі, що смішать самих обранців. Наприклад, безкоштовний проїзд у метро та у річковому трамваї або безкоштовне паркування на всій території країни.

А от від щедрих грошових виплат мало хто відмовляється. Але у регламентному комітеті запевняють, що грошей VIP-безробітні не отримають.

"Я підготував лист до Секретаріату, і цим листом ми попередили про невиплату цих грошових виплат колишнім депутатам", - заспокоїв опозицію голова регламентного комітету, регіонал Володимир Макеєнко.

Проте, як листом можна зупинити дію закону, він не пояснив. Адже у бюджеті закладено майже 42 мільйони гривень саме на виплати безробітним екс-обранцям. А ще десятки мільйонів - на утримання автопарку Ради, безкоштовні путівки та інші бонуси.

Водночас німецькі колеги не розуміють образ українських депутатів на те, що хтось зазирає до них у кишеню. Депутати Бундестагу про свої доходи відкрито звітують в інтернеті. І всі свої соціально-побутові питання - нинішні і, тим паче, колишні - депутати вирішують власним коштом.

"Депутатам ніяких квартир не надають. За це треба платити зі своєї депутатської зарплати. А депутатська пенсія виплачується тільки від 8-ми років діяльності в парламенті", - розповів колишній депутат Бундестагу Маркус Мекель.

Українські парламентарі на це часто заперечують, що їхня зарплата істотно менша за німецьку. Проте, яка вона, з урахуванням усіх доплат, допомоги та підйомних - одна з найбільших парламентських таємниць.

Джерело: ТСН