друкувати


Прикарпатські "спрощенці" у січні поповнили місцевий бюджет на 11,4 млн грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-20 10:30:48

Зручність спрощеної системи оподаткування для представників малого та середнього бізнесу підтверджується зростанням кількості фізичних осіб – підприємців, які стали платниками єдиного податку.

Станом на 01.02.13 на Івано-Франківщині єдиний податок обрали 28 тисяч фізичних осіб та 3,6 тисячі юридичних осіб. Їх кількість у 2013 році зросла на 1,4 та 0,8 тисяч відповідно в порівняні з попереднім роком.

Серед фізичних осіб – підприємців першу групу спрощеної системи оподаткування обрали для себе 5 184 особи; другу – 17 785; третю – 5 103. Платниками четвертої групи стали 3 565 юридичних осіб.

Збільшення кількості, платників які обрали спрощену систему оподаткування позитивно вплинуло на наповнення бюджету області. Так, за січень 2012 року цією категорією платників сплачено до бюджету 8,2 млн. грн., тоді як у поточному році цей показник збільшився на 3,1 млн.грн.

Нагадаємо, для п’ятої групи зменшені ставки податку з 10 та 7% до 7 та 5% відповідно, скасовані обмеження щодо кількості найманих працівників,  а для платників єдиного податку другої групи звітність подаватиметься один раз на рік, а не щоквартально.    

Крім того, запроваджено новий сервіс для всіх єдиноплатників. Відтепер, заяви про перехід на спрощену систему приймаються в електронному вигляді. Також дозволено протягом звітного року змінювати групу та ставку податку.
Так само незабаром планується введення ще одного сервісу – щодо подання підприємцями книги обліку доходів в електронному вигляді. При цьому буде додано функцію автоматичного формування звіту на підставі даних книги.

Джерело: ДПС в Івано-Франківській області