друкувати


Прокуратура зацікавилась дорожниками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-19 04:30:17

Ситуація вже традиційна - разом зі снігом зійшов і асфальт. Водії так само традиційно нарікають на стан доріг, згадують про транспортний збір, який вони сплачують і т. ін. І подібне до цього спостерігається рік у рік. Так само щороку ці дороги латають, що викликає іронію у власників машин. Але дорожники на це не зважають. Очевидно, мають свій інтерес.

У чому він полягає, можна прочитати у повідомленні прес-служби прокуратури області. Впродовж останніх двох місяців прокуратура виявила непоодинокі факти завищення посадовцями вартості ремонтних робіт. Зокрема, в Службі автомобільних доріг в Івано-Франківській області викрито факти привласнення бюджетних коштів на 380 тисяч гривень. Встановлено, що посадові особи служби підписали неправдиві акти виконаних підрядних робіт з будівництва автомобільної дороги місцевого значення Устеріки-Пробійнівка. Розпочато кримінальне провадження.

Крім того, виявлено порушення при проведенні закупівель товарів, оплаті робіт та послуг за державні гроші, які на вимогу прокуратури вже усунуто, а винних посадовців притягнено до дисциплінарної відповідальності.

Завищення обсягів та вартості виконаних робіт виявлено також і в ДП "Івано-Франківський облавтодор" та в його філіях. Діями посадовців та підрядників державним інтересам завдано збитків на загальну суму 464 тисячі гривень. За цим фактом прокуратура розпочала кримінальне провадження.

Також перевіркою встановлено, що філії Облавтодору проводили закупівлю паливно-мастильних матеріалів, бітуму та щебеню без дотримання передбачених процедур, тобто без проведення відкритих торгів. На усунення виявлених порушень начальникові ДП "Івано-Франківський облавтодор" внесено подання, яке розглянуто, та до дисциплінарної відповідальності притягнено трьох посадових осіб.

Тут хочеться відійти від цитування повідомлення прес-служби прокуратури області і згадати, як свого часу, здається, це було після перемоги Помаранчевої революції, також стосовно дорожників було порушено гучну кримінальну справу. Підставою для цього стало таке: при виготовленні асфальту використовують певний компонент, замість нього, але за цінами цього ж компоненту, закуповували звичайну смолу, вартість якої вдвоє менша. Ось вам і відповідь, чому у нас такі погані дороги.

Але це ще не все. Хоч смолу закуповували в одному з калуських підприємств, але здійснювалося це через фірму-посередника - будівельну компанію з юридичною адресою в Києві. Збитків нарахували мільйони. Але чи було цю справу доведено до логічного завершення, невідомо...

Як встановила перевірка обласної прокуратури, вартість завищених робіт за порушеними впродовж останніх двох місяців кримінальними провадженнями становить понад 800 тисяч гривень. Прокурорські перевірки дотримання законодавства в цій сфері триватимуть.

Доречно зауважити, що такі перевірки проводять не тільки в нашій області. В інших регіонах виявлено не менше порушень, подекуди навіть більш вражаючих. Завищення обсягів і вартості робіт у 2012 році загалом становить майже 177 мільйонів гривень. Саме через поганий стан доріг у нас не зменшується кількість ДТП, наголошують у Генпрокуратурі України. Чи стануть наші дороги ліпшими після втручання правоохоронців, побачимо...

Автор: Ярема СРІБНАК
Джерело: Галичина