друкувати


Потерпілий хоче мільйон...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-18 10:45:10

Мабуть, тут цілі три сенсації. Найперше, рідко коли суд над особою, яку звинувачують в отриманні хабара, викликав такий ажіотаж. Але, найімовірніше, його було спровоковано обставинами, якими супроводжувалося затримання тоді ще підозрюваного у скоєнні цього злочину - начальника департаменту архітектури та містобудування Івано-Франківського міськвиконкому Олега Гаркота. Надто вони вже були гучні, а інформація про затримання, яке, до речі, здійснили співробітники київського УСБУ, облетіла всю Україну.

Нагадаємо, що наступного дня депутат Івано-Франківської міськради "свободівець" Роман Онуфріїв, який був з Олегом Гаркотом на момент затримання, провів не менш гучну прес-конференцію. Суть її зводилася до того, що то була провокація, і він закликав журналістів не вірити інформації з правоохоронних джерел.

Проте обласна прокуратура порушила стосовно начальника департаменту архітектури та містобудування й ще одного депутата-"свободівця" з Івано-Франківської міськради - Володимира Колковського кримінальну справу за ч.3 ст.15 та ч.3 ст.368 ККУ - отримання хабара в особливо великому розмірі. Ще раз нагадаємо: судячи з офіційної інформації, Олега Гаркота затримали на момент отримання через посередника 30 тисяч доларів. Подейкують, що це був, так би мовити, черговий транш. А вся сума хабара мала становити 100 тисяч доларів.

Останнього дня січня цього року розпочався суд, який також супроводжували сенсації. Найперша полягала в тому, що, судячи з повідомлень в інтернеті, на суддівському столі чомусь не опинилося самої справи. Згідно з вимогами нового Кримінального процесуального кодексу, тепер це називається кримінальним провадженням. Отож у засіданні були змушені зробити перерву, поки представник обвинувачення її розшукував. Щоправда, наскільки нам стало відомо, це була надумана сенсація, яка не зовсім відповідає дійсності. Річ у тім, що згідно з вимогами вже згаданого КПК, тепер прокуратура передає справи через канцелярію суду, де і була ця справа. Виникла суто технічна затримка.

Не менш сенсаційним виглядає, принаймні для пересічної людини, цивільний позов, пред’явлений потерпілим. Йдеться про одного забудовника, від якого вимагали хабара. Отож свою моральну шкоду він оцінив у 800 тисяч гривень, повідомляють інтернет-джерела, а матеріальну - в 319 тисяч. Для звичайної людини це захмарні суми.

На цьому тлі якось цілком логічним виглядає клопотання адвоката Олега Гаркота зробити судові засідання закритими. Він аргументував це тим, що в його підзахисного хворе серце і зайва увага представників ЗМІ, всі ці відео і фотокамери, спрямовані на нього, не ліпшим чином позначаться на самопочутті підсудного. Щоправда, це суперечить заяві Романа Онуфріїва, зробленій на вже згаданій прес-конференції, що, мовляв, суд буде публічним. Зрештою, суддя відхилив клопотання адвоката.

Нарешті ще один цікавий момент, пов’язаний з тим, що на лаві підсудних наразі перебуває лише начальник департаменту архітектури. Але ж у справі проходить і депутат власник однієї з будівельних фірм Івано-Франківська Володимир Колковський. На момент затримання пана Гаркота він перебував за кордоном і, судячи з усього, в Україну повертатися наміру не мав. Тож його оголосили в міждержавний розшук і через деякий час затримали в одній із країн колишнього, як раніше писали, соцтабору. Відразу ж почали готувати документи на екстрадицію пана Колковського в Україну. Щоправда, це доволі тривала процедура і його справу виділено в окреме провадження. Наступне засідання заплановано на 28 лютого.

Автор: Ярема СРІБНАК
Джерело: Галичина