друкувати


О.Арсенюк: НБУ належним чином виконує свою основну конституційну функцію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-15 11:45:42

"Національний банк України в тісній співпраці з Урядом забезпечив виконання своєї основної конституційної функції - забезпечення стабільності грошової одиниці України з пріоритетністю досягнення та підтримки цінової стабільності", - відзначив заступник директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олександр Арсенюк, характеризуючи ситуацію на грошово-кредитному ринку в січні 2013 року.

За його словами, в економіці України продовжує панувати низько інфляційне середовище: приріст індексу споживчих цін у січні поточного року становив 0,2%, а в річному вимірі - 0,2%. "Низька інфляція є однією з головних гарантій захисту приватних економічних інтересів кожного громадянина нашої держави, а також запорукою досягнення стратегічних цілей економічного розвитку України", - наголосив Олександр Арсенюк. Він зазначив, що стабільна грошова одиниця також сприяє підтриманню позитивних тенденцій розвитку грошово-кредитного ринку.

Передусім Олександр Арсенюк звернув увагу на динаміку показника приросту депозитів фізичних осіб: "Третій місяць поспіль спостерігається прискорення темпів приросту депозитів населення, обсяг яких у січні цього року збільшився на 2,4%. Показово, що темпи приросту вкладів населення в національній грошовій одиниці були вдвічі більшими порівняно з депозитами в іноземній валюті". За його словами, це є найкращим свідченням високого рівня довіри громадян до грошової одиниці України.

Оскільки депозити населення є головним джерелом фінансування процесів економічного розвитку, їх приріст разом із збільшенням коштів юридичних осіб сприяв відповідному зростанню ресурсної бази банків та їх ліквідності. Середньоденний обсяг коррахунків банків у січні 2013 року збільшився до 27 млрд. грн. порівняно з 23 млрд. грн. у грудні і 20 млрд. грн. у листопаді минулого року.

"Збільшення ліквідності банків відповідним чином зумовлює зменшення вартості ресурсів в економіці. Зокрема, середньозважена ставка за кредитами в національній валюті в січні зменшилася до 16,5%, тоді як в листопаді вона становила понад 23% річних", - констатував Олександр Арсенюк.

На його думку, усе зазначене створює передумови для активізації процесів кредитування. На перший погляд збільшення обсягів кредитування в січні не було досить значним - 0,4%, але слід ураховувати, що традиційно січень є місяцем порівняно низької ділової активності, зокрема, в січні минулого року приріст кредитних вкладень був від’ємним.

Також у січні поточного року спостерігалася стабільна ситуація на валютному ринку. За словами Олександра Арсенюка, у січні 2013 року чистий середньоденний попит на валюту на міжбанківському ринку був у 2,6 рази меншим, ніж у грудні минулого року та майже у 7 разів меншим, ніж у січні 2012 року. Це створювало передумови для збереження прогнозованості в динаміці обмінного курсу гривні та поступового відновлення обсягу золотовалютних резервів України.

Олександр Арсенюк запевнив, що Національний банк і надалі вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку та стабільності грошової одиниці України.

Джерело: НБУ