друкувати


Держзакупівлі - найкорумпованіша сфера в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-15 11:30:41

Найкорумпованішими сферами діяльності українських чиновників є на сьогодні державні закупівлі, ПДВ, ліцензування та міжбюджетні трансферти де "відкати" доходять аж до 60%, заявив президент Transparency International Україна Олексій Хмара. 

"Ми постійно платимо корупційний податок, а сфера держзакупівель є однією з найбільш корумпованих", - сказав експерт і додав, що щорічний обсяг держзакупівель дорівнює майже третій частині ВВП. 

Для поліпшення ситуації, на його думку, хронічно не вистачає прозорості у використанні і контролі за витрачанням бюджетних коштів. Рахункова палата, яка повинна за цим слідкувати, вказує на окремі випадки розкрадань, однак навіть у цих випадках практично відсутні факти порушення кримінальних справ проти посадових осіб. 

"Кабмін - це головне відомство, яке порушує закон про доступ до публічної інформації. Другим порушником, на мою думку, є парламент, що видно по прийняттю бюджету. А правоохоронні органи, що діють вкрай вибірково, це третій винуватець ситуації, що склалася", - впевнений Хмара. 

Нагадаємо, за словами президент Віктора Януковича, щороку чиновники розкрадають через тендери 7 млрд народних доларів.

Джерело: ТСН