друкувати


Чому жінки мерзнуть частіше за чоловіків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-13 09:30:09

Жінки постійно скаржаться на те, що у них мерзнуть руки і ноги. Лікарі переконані: це особливість організму, обумовлена гормональним фоном. Теплові рецептори розташовуються на міліметр від поверхні шкіри, говорить професор Майкл Тіптон з Університету Портсмута (Велика Британія).

Завдяки капілярам з кров'ю шкіра зазвичай підтримує комфортну температуру. Але у жінок залежно від рівня естрогену температура тіла коливається, адже він контролює периферичні судини. Чим більше гормону в крові, тим вище чутливість судин до температури.

При холоді рецептори командують капілярам звузитися і перенаправити кров до важливих органів. Цей процес відомий як вазоконстрикція. Але у жінок звуження може відбуватися навіть при незначному зниженні температури.

Ще в 1998 році вчені встановили, що температура тіла жінок на 0,4 градуса вища, ніж у чоловіків, але руки і ноги у них на 2,8 градуса холодніші. Згідно однієї теорії, це природний механізм тіла матері, що захищає дитину від холоду на стадії внутрішньоутробного розвитку.

У жінок також на 10% більше жирового прошарку. Жирова тканина захищає внутрішні органи, але заважає теплу доходити до поверхні шкіри. Тому у огрядних людей завжди знижена температура шкіри. З цієї ж причини у жінок в 5 разів частіше знаходять синдром Рейно (коли руки і ноги стають дуже холодними навіть від секундного дотику до крижинки).

Джерело: Освітній портал