друкувати


Антикорупціонери... на громадських засадах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-11 12:30:54

Сюди приходять ті, хто вже впав у відчай, хто обійшов усі можливі інстанції, витратився на суди, але правди так і не знайшов. Власне, Громадський антикорупційний комітет, який діє із серпня минулого року при голові ОДА, не має таких повноважень, аби, скажімо, самому повернути комусь спірну ділянку землі чи знести споруду, яка затулила мешканцям сусіднього будинку вікна і люди змушені відчувати дискомфорт, не може порушити кримінальну справу стосовно запеклого корупціонера. Проте протягом п’яти місяців свого існування члени цього комітету вже добряче залили сала за шкіру бюрократам, у тому числі й високопосадовим. Внаслідок їх звернень, сигналів до влади вдалося реально допомогти декому з тих осіб, які прийшли сюди за захистом своїх прав чи майнових інтересів.

Зрештою, про це розповімо згодом, а наразі трошки історії. Створення таких антикорупційних комітетів передбачено низкою законодавчих актів аж до Основного Закону України. Йдеться, зокрема, про ст. 119 Конституції України, ст. 13, 25 та 39 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та Указу Президента України від 21.10.2011 року "Про Національну антикорупційну стратегію на 2011-2015 роки". На підставі цих документів голова ОДА Михайло Вишиванюк видав у серпні торік розпорядження "Про утворення Громадського антикорупційного комітету при обласній державній адміністрації". У положенні про цю структуру закладено як її завдання, так і повноваження. Зокрема, комітет має право отримувати від місцевих органів виконавчої влади, самоврядування, правоохоронних органів, установ, організацій і підприємств незалежно від форм власності матеріали, які необхідні для виконання покладених завдань. Надавати рекомендації щодо усунення причин і умов, які можуть сприяти корупційним і злочинним виявам тощо.

Як кажуть самі члени комітету, в своїй діяльності вони керуються також Законами України "Про звернення громадян", "Про засади запобігання і протидії корупції" та  "Про доступ до публічної інформації".

Незважаючи на те, що такі комітети також створено в деяких інших областях, наш дещо відрізняється від них. Наприклад тим, що у нас його очолює людина, котра не має посади в органах влади, тоді як, скажімо, на Донеччині головою тамтешнього комітету став голова їхньої облдержадміністрації. На Прикарпатті, ще раз підкреслимо, - це суто громадська структура. Хіба що має сприяння від влади при вирішенні питань, з якими до них звертаються люди, та кабінет на восьмому поверсі в будівлі облдержадміністрації. Більшість членів нашого антикорупційного комітету - пенсіонери, які свого часу обіймали високі посади в різних структурах, отож мають відповідний досвід, котрий допомагає в їхній діяльності. Наприклад, голова комітету Василь Тинкован - відомий в області аграрник, колись очолював обласне управління сільського господарства. Перший заступник голови комітету Антон Костишин добре знає фінансові питання, адже все його професійне життя було пов’язане з тоді ще контрольно-ревізійним управлінням, податковою службою тощо. Причому довгі роки обіймав там керівні посади. Ще один член комітету - підполковник СБУ у відставці Валерій Мотуз. Коротко кажучи, в комітеті зібралися, так би мовити, стріляні горобці, яких на полові не проведеш. А тепер уявіть собі, як було їм читати ті "відписки", які отримували вони у відповідь на свої запити.

Зауважу, що за кожним зверненням до антикорупційного комітету стоять людські долі. Це чиїсь сльози, зіпсовані нерви, відчай, відчуття меншовартості тощо. Понад два роки, наприклад, відстоює своє право жити в нормальних умовах громадянин В. з Івано-Франківська. В результаті спорудження в обласному центрі на вул. Незалежності №87 дев’ятиповерхового будинку із грубим порушенням архітектурно-будівельних норм, виявилися замурованими вікна в одній з кімнат його квартири. Як зазначено у висновках антикорупційного комітету, цей конфлікт став наслідком того, що, цитуємо: "окремі державні структури на стадії різних дозволів, у тому числі виділення ділянки, проектування забудови, її спорудження, здачі будівлі в експлуатацію займалися формальними відписками, не вживали відповідних, передбачених законом мір, чим фактично сприяли протиправним діям осіб, що здійснювали будівництво". Зокрема, в матеріалах комітету згадується інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області, яка протягом двох років на всі звернення громадянина В. й відповідала отими "відписками". І лише після запиту Громадського антикорупційного комітету звідти повідомили, що вони, мовляв, розпочали переговорний процес із заявником з метою досягнення компромісного рішення. А чи не запізно? і навіщо нам така інспекція?

По суті, саме через те, що відповідні контрольні структури з тих чи інших причин не виконували своїх функцій, виникла конфліктна ситуація на вул. Незалежності №37-а, де підвальне приміщення, яке належало всім жителям будинку, опинилося у володінні однієї фізичної особи, котра влаштувала там кав’ярню. Як зазначено в довідці, там з порушенням законодавства про культурну спадщину в дворі незаконно побудовано двоповерхове приміщення. Міськвиконком на запит антикорупційного комету, відповів, що мовляв, він дав дозвіл лише на проектно-пошукові роботи. До речі, так само відповідали й мешканцям будинку, котрі зверталися з приводу самовільного будівництва. Виникає закономірне запитання: як це в результаті лише проектно-пошукових робіт постала ціла споруда? Зрештою, такі випадки непоодинокі.

"Це дає підстави звернутися до громадськості міста про наявні інші порушення такого характеру з тим, щоб направити матеріали відповідним правоохоронним органам для притягнення службових осіб державних органів влади та управління до відповідальностіѕ Адже таке формальне ставлення відповідальних осіб, особливо з числа працівників контрольних органів, призводить до фактів незаконного будівництва у непередбачених для цього місцях", - йдеться у матеріалах комітету.

Знаєте, можливо, добре, що наш антикорупційний комітет є громадською структурою. Очевидно, зважаючи на цей статус, деякі структури, організації, відомства, з якими доводиться мати справу представникам комітету, захищаючи права тих осіб, котрі звернулися до них, поводяться з ними так само зверхньо, як зі звичайними громадянами. Наведемо такий приклад. Один чоловік поскаржився, що чомусь довго не розглядають апеляційну скаргу на вирок суду першої інстанції у справі його сина, засудженого за певний злочин. Суть справи особливо не досліджували. А ось відповідний запит щодо причин нерозгляду апеляції направили на адресу Апеляційного суду Івано-Франківської області.

- Спершу до нас прийшов звідти, так би мовити, посильний, - розповідають представники комітету. - Мовляв, хто ми такі, на яких підставах провадимо нашу діяльність і таке інше. Дали йому положення про Громадський антикорупційний комітет при Івано-Франківській ОДА і пояснили, що звернулися із простим запитом, який не суперечить законодавству, з чим він і пішов. А через деякий час отримали й відповідь з Апеляційного суду, суть якого зводилася до того, що ми начебтоѕ втручаємося у діяльність суду. Коментарі, як-то кажуть, зайві.

Так само нефахову та амбітну відповідь вони отримали від керівника регіонального відділення Фонду державного майна в івано-Франківській області на запит щодо їх неправомірного втручання в господарську діяльність суб’єктів підприємництва. Саме з такою скаргою звернулися до антикорупційного комітету деякі підприємці.

Та, як відомо, хто високо задирає носа, може не помітити ями під ногами. Скажімо, антикорупційний комітет отримав первинні матеріали, які при перевірці підтвердилися, що один з державних службовців у змові з керівником районної установи протягом жовтня-листопада 2012 року займалися поборами з приватних підприємців. Відповідні матеріали направлено до правоохоронних органів.

Ми тут не наводимо всіх результатів діяльності антикорупційного комітету лише за перші неповні чотири місяці. За цей час до них вже звернулися близько сотні людей зі скаргами на проблеми у вирішенні земельних питань, забудови населених пунктів, вилучення заставного майна, порушення прав громадян у процесі судочинства тощо. Деякі з тих питань вже вирішено. Скажімо, після втручання місцевого представника комітету прокуратура порушила кримінальну справу за фактом ухилення від сплати внесків до пенсійного фонду. В іншому випадку, знову ж таки завдяки відповідному зверненню комітету до однієї місцевої ради, було скасовано нею ж прийняте рішення щодо встановлення незаконних платних послуг.

Аналізуючи матеріали антикорупційного комітету, подекуди навіть у відчай впадаєш. Можливо, це занадто голосно сказано, але вони свідчать, що чимало осіб, котрі працюють в органах влади, контрольних структурах, правоохоронних органах абсолютно не виконують своїх функцій, особливо у частині вирішення багатьох питань громадян. Але завдяки Громадському антикорупційному комітетові при Івано-Франківській ОДА це не залишається без відповідного реагування. Більше того, тут готові вислухати і прийняти всіх, хто зіткнувся з бюрократичною тяганиною, протиправними діями посадових осіб, нехтуваннями їхніми людськими правами з боку різних посадових осіб тощо. Звернутися сюди можна за  тел. 55-19-06. інформацію про діяльність Громадського антикорупційного комітету розміщено також  на офіційному сайті івано-Франківської облдержадміністрації. і як, запевнив голова комітету Василь Тинкован, тут людей є кому вислухати і захистити...

Джерело: Репортер