друкувати


Запропонована ОДА оптимізація не сподобалася бюджетній комісії облради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-09 12:30:03

Зупинити дію розпорядження Івано-Франківської облдержадміністрації від 31 січня 2013 року №59 "Про заходи щодо оптимізації мережі бюджетних установ області та економії видатків місцевих бюджетів на 2013 рік" рекомендувала головному органу виконавчої влади Прикарпаття бюджетна комісія Івано-Франківської обласної ради. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні комісії, яке відбулося 8 лютого за участю народних депутатів України Василя Гладія та Володимира Шкварилюка, першого заступника голови Івано-Франківської ОДА Василя Плав’юка, представників інших депутатських комісій, підрозділів ОДА, громадськості та ЗМІ.

Розпорядження №59 наробило чимало галасу на Прикарпаття насамперед тому, що ним передбачається закрити або реорганізувати цілу низку малокомплектних шкіл та навчально-консультаційних пунктів, скорочення ставок у закладах освіти та охорони здоров’я, ліжкомісць у сільських лікарнях, закриття фельдшерсько-акушерських пунктів тощо, що загалом, за задумом авторів розпорядження повинно вивільнити майже 15 мільйонів гривень бюджетних коштів, які планується спрямувати на погашених заборгованостей. Ще 43,3 мільйона гривень планується зекономити від скорочення видатків бюджетів районів та міст обласного підпорядкування, переважно на освіту, медицину і культуру.

Василь Плав’юк, який, власне і підписав обговорюваний документ, стверджує, що розпорядження від 31 січня 2013 року №59 носить рекомендаційний характер, і що передбачене ним закриття шкіл та ФАПів, скорочення штатів та ліжкомісць можливе лише після детального обговорення вказаного питання з місцевими депутатами, представниками трудових колективів, батьками учнів, громадськістю.

Слова посадовця облдержадміністрації все ж не переконали депутатів, які звернули увагу на той факт, що використані у пунктах 1 та 2 документу формулювання "затвердити заходи щодо упорядкування мережі та економії видатків бюджетних установ, які фінансують з місцевих бюджетів області у 2013 році" та "встановити персональну відповідальність за оптимізацію мережі бюджетних установ…" зазвичай не використовуються у рекомендаціях. Крім того, як зауважив присутній на засіданні заступник голови Івано-Франківської ОДА Олександр Левицький, в окремих районах процес скорочення і закриття вже стартував і абсолютно без жодного обговорення, як, наприклад, в Отинійській лікарні, де вже почали скорочувати ліжкомісця.

В цілому погоджуючись з думкою, що зміни потрібні, оскільки, як слушно зауважив представник освітянської профспілки екс-депутат Мирослав Габорак, в таких закладах освіти, як початкова школа у селі Лісна Велесиця Надвірнянського району, де навчаються всього три учня, навчання одного школяра обходиться бюджету у 40 тисяч гривень на рік і ці кошти доводиться відбирати у інших шкіл, розпорядження все ж було піддано різкій критиці.

Головними аргументами супротивників стали: план оптимізації не погоджено ні з органами місцевого самоврядування, ні з трудовими колективами, ні з громадськістю (ба навпаки: скорочення робочих місць вже викликали численні невдоволення громадян); закриттю шкіл та іншим оптимізаційними процесам повинна передувати копітка підготовча роботу, як-от: створення маршрутів довозу учнів, працевлаштування працівників, що вивільняються тощо, і нарешті: оптимізація повинна починатися згори.

Рекомендуючи облдержадміністрації не виконувати розпорядження члени бюджетного комітету також ухвалили розглянути план заходів з оптимізації на засіданні консультаційної ради при голові облради, а також на сесіях обласної та місцевих рад.

Автор: Сергій БІЛИЙ