друкувати


Гроші не в дороги, а в кишеню. Розкрали 800 тисяч, а винних немає!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-07 03:30:07

Дорожня арифметика: сотні тисяч гривень, виділених на ремонт шляхів, осідають у кишенях підрядників.а Прикарпатті прокуратура виявила: підприємливі махінатори умудрилися розікрасти понад 800 тисяч гривень. І це при тому, що грошей на капітальний ремонт доріг область не отримувала більше двох років. Виділяли тільки на ямкове латання.  

Та масового розкрадання на Прикарпатті не було, лише поодинокі випадки, кажуть правоохоронці, хоча й вони потягнули на сотні тисяч. Найчастіші порушення – завищення вартості матеріалів і виконаних робіт і недотримання технологій. За цими фактами розпочато два кримінальні провадження. Серед фігурантів справ: служба автомобільних доріг та облавтодор. 

"Прокуратурою області зареєстровані кримінальні провадження відносно службових осіб служби автомобільних доріг та ТП "Івано-Франківський облавтодор", на яких покладено функції контролю за прийманням актів виконаних робіт по здачі тієї чи іншої ділянки дороги в експлуатацію", - заявляє заступник прокурора Івано-Франківської області Андрій Фігель. 

Тим часом суцільні ями навіть у центрі Івано-Франківська. Водії лаються: ламають машини, мордують себе і своїх пасажирів. У тому, що дороги схожі на смугу з багатьма перешкодами, винуватять саме дорожників. Думки людей одностайні: гроші розкрадають вони. 

"Дороги би кращі були, якби менше крали. Наскільки я знаю, кошти виділяються з бюджету, а нічого не видно. Ніяких ремонтів. Це взагалі", - каже водій Василь. 

"Хіба то дорога? Гробимо техніку, людей мучимо і себе мучимо, а дорожні збори де наші? Ті, що збирають з нас?", - каже водій Дмитро. 

Чотириста тисяч гривень можна було заощадити, якби облавтодор закупив дешевші матеріали для ремонту покриття. Адже бітум і щебінь купували там, де завищені ціни. Однак у компанії виправдовуються: ні в чому не винні. Брали у переможців тендеру. Хоча його самі ж і проводили. 

"Головний інженер, головний механік, є в нас людина – секретар тендерного комітету, є в нас дівчина і заступник з економічних питань", - каже заступник начальника облавтодору Михайло Вовчук.  
Поспілкуватися з самими членами тендерного комітету не вдалося. Всі п’ятеро нині то на лікарняному, то у відпустці. У службі автомобільних доріг теж розводять руками. Кажуть, вони роботу лише приймають, а от з’ясовувати, хто і за скільки купує матеріали – не мають повноважень. І доки замкнуте коло безвідповідальності не розірветься, українські шляхи далі випробовуватимуть українців.

Джерело: НТК