друкувати


Українцям хочуть запропонувати силовиків на вибір

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-04 01:30:55

Наприкінці минулого тижня лідери партії "УДАР" запропонували Раді зробити виборними посади суддів місцевих та апеляційних судів, а також надати громадянам право обирати керівництво прокуратури і міліції в своїх регіонах. У парламентській більшості виступили проти цих ініціатив, пише "Комерсант-Україна". 

Законопроекти про внесення змін до законів "Про судовий устрій і статус суддів", "Про прокуратуру" та "Про міліцію" підготували і внесли в п'ятницю у ВР ударовці Віталій Кличко, Віталій Ковальчук і Віктор Пинзеник. Автори документа пропонують зробити виборними посади суддів, прокурорів і керівників органів міліції на місцях. Зокрема, законопроекти передбачають обрання жителями відповідного регіону голів місцевих та апеляційних судів, голів обласних, міських, районних управлінь МВС і прокуратури, а також начальника головного управління МВС Автономної республіки Крим, прокурора Криму та їх заступників. 

"Представники прокуратури і МВС обиратимуться за тим же принципом, що і сільські та селищні голови - терміном на чотири роки, а судді - на п'ять років",- повідомив Ковальчук. 

Видання зазначає, що у виборчій програмі "УДАРу" відсутнє положення, згідно з яким посади суддів, прокурорів і співробітників МВС пропонувалося зробити виборними. Так, в одному з пунктів програми міститься обіцянка "перезавантажити судову систему", надавши право призначати всіх суддів Вищій раді юстиції, яка, у свою чергу, повинна формуватися виключно на З'їзді суддів. Віталій Ковальчук заявив, що партія на своєму найближчому з'їзді змінить цей пункт виборчої програми. Автори документа вважають, що поправки в закон "будуть сприяти усуненню постійного тиску на судову владу". 

У фракції "УДАР" не обмежилися ініціативою введення виборних посад. "Шляхом зміни закону "Про міліцію" ми пропонуємо заборонити МВС створювати в своїй структурі військові формування - такі, як внутрішні війська - без згоди Верховної ради",- додав Ковальчук. 

Народний депутат VI скликання Юрій Кармазін нагадує, що, згідно Конституції, судді призначаються вперше на п'ять років указом президента, а потім довічно Верховною радою. "Тому пропозиція про виборність суддів не відповідає Конституції. Крім того, глави обласних управлінь МВС відносяться до вертикалі виконавчої влади, так що теж не можуть обиратися",- пояснив Кармазін. 

У Партії регіонів не підтримують ініціативу фракції "УДАР". "Тут міститься дуже велика небезпека корупції. Всі знають: якщо добре витратитися на вибори, задіяти підкуп виборців, то можна здобути перемогу. В результаті у нас буде спотворена система правосуддя", - заявив регіонал Володимир Олійник. 

В опозиції також знайшлися супротивники пропозицій Віталія Кличка. "Де суддя, прокурор або голова обласного управління МВС візьмуть гроші на виборчу кампанію? Їх витрати будуть закладені в їх майбутні рішення! Я закликатиму колег не підтримувати ці законопроекти", - заявив нардеп від "Батьківщини" Геннадій Москаль.

Джерело: ТСН