друкувати


Походження слов'ян посварило польських генетиків і археологів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-31 11:30:51

Польські вчені з Університету Коперника в Бидгощі довели на аналізі ДНК, що перші слов'яни заселяли територію Центрально-Східної Європи ще чотири тисячі років тому. Це повністю руйнує концепт, за яким стверджують, що перші слов'яни з'явилися в Європі лише в Середньовіччі. Учені досліджували ДНК мітохондрій більше 2,5 тис. представників слов'янських народів: України, Польщі, Білорусі, Чехії, РФ, Словаччини, а також Сербії, Хорватії та Словенії.

"Ми дискутуємо з археологами, які стверджують, що поява слов'ян в Європі – справа відносно недавнього періоду. За їх теорією слов'яни з'явилися на території Європи лише в ранньому Середньовіччі. Ці висновки базуються на аналізах елементів матеріальної культури слов'ян. Проте генетичний аналіз спростовує цю версію. Деякі предки слов'ян могли з'явитися на території Європи ще чотири тисячі років тому", – стверджує один з польських учених Томаш Гжібовський.

Таким чином вчені з Університета Коперника схиляються до автохтонної теорії появи слов'ян, за якою перші слов'яни з'явилися в Європі не пізніше за епоху заліза і бронзи.

"Згідно нашим дослідженням, нам вдалося знайти схожі компоненти ДНК мітохондрій слов'ян, які були на території Центральної Європи ще три тисячі років тому", – відзначили учені.

Дискусії, які тривають у науковому світі з цього питання, стосуються двох різної площин. Прихильники першої стверджують, що слов'яни – це досить молода група. Їх висновки базуються на дослідженнях матеріальної культури народностей. Опоненти парирують: культура матеріальна – це одне, а гени – це зовсім інше.

Серед польських учених немало таких, які дотримуються крайньої автохтонної теорії походження слов'ян (слов'яни походять із території Польщі), також вистачає і прихильників теорії, яка стверджує, ніби слов'яни мігрували до Європи з інших континентів Земної кулі. На сьогоднішній день жодній групі поки що не вдалося узгодити єдину версію. Проте дослідження учених з Університета Коперника зможуть пролити нове світло на стару дискусію і, можливо, поставити крапку в багатолітній дискусії.

Джерело: Освітній портал