друкувати


Українці стали частіше користуватись платіжними картками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-30 04:10:14

За підсумками минулого року обсяг безготівкових операцій за допомогою платіжних карт досяг в Україні 71 млрд грн, що у півтора рази більше, ніж у 2011 році (46,3 млрд грн), повідомили в Нацбанку.

Зростанню безготівкових платежів сприяла установка торговельних терміналів - тільки за дев'ять місяців в магазинах з'явилось 23,6 тис. нових пристроїв (загальна кількість досягла 118,3 тис.). У попередні три роки їх кількість зростала на 6-18 тис. щороку. Паралельно збільшується і кількість користувачів платіжних карток, а також рівень їх доходів, пише "Коммерсант-Украина".

Свою роль відіграє зростання заробітної плати, яку все більша кількість компаній перераховують своїм співробітникам на карткові рахунки, вважають учасники ринку.

За даними "ПриватБанку", який проаналізував витрати власників 16 млн карт, найчастіше громадяни використовують карти в продуктових магазинах і супермаркетах - 51% операцій. Другу позицію зайняла покупка побутової техніки, комп'ютерів і мобільних телефонів - 32%, третю - розрахунки на АЗС (5,6%). На інші операції, зокрема розваги, кав'ярні, покупку одягу, взуття та ювелірних виробів, довелося сумарно 11,4%.

Джерело: ТСН