друкувати


Україна може задарма отримати першу картину Пікассо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-30 03:10:06

Україна може отримати першу картину Пабло Пікассо. Ліногравюру найдорожчого у світі художника вилучили на Волині під час спроби незаконно перевезти її через українсько-польський кордон, повідомляє кореспондент ТСН.

Копія твору відомого іспанця "Жінка в кольє" датована 1962-м роком, і містить підпис автора. Найімовірніше, картина залишиться в Україні.

Щойно водій вантажівки перетнув кордон, як зрозумі, що в Україні його з нетерпінням чекають. Прикордонники відразу доправили чоловіка на огляд, бо були поінформовані про можливе незаконне перевезення картин.

"В кабіні у спальнику, загорнуті у папір і плівку, знаходилося всього 6 предметів мистецтва, про 2 з яких водій, нібито, забув", - розповів керівник прес-служби Луцького загону прикордонного контролю Олег Личковський.

Як з'ясувалося згодом, чоловік, так би мовити, "забув" задекларувати якраз найцінніші полотна: оригінальний пейзаж відомого в Європі театрального художника Григорія Пожидаєва і ліногравюру Пабло Пікассо з його автографом. Оригінальність відбитку картини "Жінка в кольє" засвідчує Сертифікат художнього аукціону в Цюріху. Автентичність твору підтвердила і мистецька експертиза.

"Лінорит в прекрасному збереженні, один з перших відбитків, там дуже такий граційний, дуже віртуозний підпис Пікассо", – переконує мистецтвознавець Зоя Навроцька.

32-річний рівненчанин пояснив, що полотна йому не належать. Він придбав їх на аукціоні в Польщі за дорученням свого роботодавця. Проте, слідчі сумніваються, чи доручив би навіть колекціонер-любитель таку справу професіоналу-далекобійнику.

"Встановлюється, чи справді він придбав їх у Польщі, і друга версія: можливо і картини були викрадені в якійсь європейській приватній колекції", – розповів речник УСБУ у Волинській області Михайло Баранов.

Якщо навіть факт купівлі підтвердиться, твори все одно конфіскують. Україна має шанс отримати у власність першу картину найдорожчого у світі художника.

Скільки сьогодні коштують вилучені полотна волинських музейників цікавить не особливо. Для них важлива культурна цінність творів. Тому дуже сподіваються, що мистецькі раритети поповнять колекцію місцевого Художнього музею.