друкувати


На вибори - під фанфари!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-30 02:45:16

Голова обласного Комітету виборців України Юрій Лисюк вважає, що на проміжних виборах до облради були дві серйозні проблеми: це фінансування роботи територіальних і дільничних виборчих комісій та недостатнє забезпечення дільниць законодавчою базою. За його словами, були випадки, що комісії відмовлялися передавати документацію, мотивуючи це тим, що їм не сплатили гроші за роботу.

"Загалом вибори в районах відбулися активно, проте пасивно - в обласному центрі, де явка виборців була надзвичайно низькою, а на окремих дільницях члени комісії по кілька годин чекали на виборців. Проте вибори відбулися. І якщо не буде суттєвих оскаржень, то спочатку міська і районні виборчі комісії, а відтак ТВК встановлять результати виборів", - наголосив Ю. Лисюк. 

Спостерігач на виборчій дільниці №20 в Івано-Франківську Руслан Руско поділився своїми враженнями від проміжних виборів: "Ще такого на виборах я не бачив. Члени комісії сумують, спостерігачі куняють, виборці - на вагу золота, кожного з яких ледь не з фанфарами зустрічають". Також спостерігач звернув увагу на те, що на його дільниці на довибори приходило більше ідейних виборців, оскільки там переміг "свободівець" Іван Харук і чимало проголосувало за комуніста ігоря Міглачова - 13,5%.

Як повідомили в обласній виборчій комісії, в Івано-Франківську у в/о №43, де конкурували семеро кандидатів, уже встановлено результати виборів, відповідно до яких іван Харук від ВО "Свобода" здобув перемогу. Щоправда, явка виборців в обласному центрі була найнижчою - 13,4%. із 8 245 виборців, які проголосували, 5 663 висловили свою підтримку і. Харуку. А за попереднім підрахунком голосів, у двох інших округах наразі можна говорити тільки про фаворитів виборчих перегонів. Це Володимир Грабовецький від УРП у в/о №25 з центром у Надвірні, де політичну фортуну випробовувало аж дев’ятеро кандидатів, та іван Угрин від ВО "Батьківщина" у в/о №36 з центром у Снятині, в якому на депутатський мандат було п’ятеро претендентів. У Надвірнянському районі було зафіксовано явку виборців - 25,25%, а в Снятинському - 56,13%. За словами голови обласної ТВК Олега Пилип’юка, роботу міської і районних територіальних виборчих комісій повністю профінансовано, а питання щодо зарплат членів ДВК вирішуватиме бюджетна комісія обласної ради.

"Це перший досвід проведення проміжних виборів на Прикарпатті. і все ж явка засвідчує, що люди втомилися від виборів, і є чимало розчарованих", - резюмував О. Пилип’юк.

Джерело: Газета "Галичина"