друкувати


На Прикарпатті кількість команд МПО становить менше половини від мінімальної потреби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-25 03:00:27

23 команди місцевої пожежної охорони, що діють сьогодні на Прикарпатті, становлять лише 48% від мінімальної потреби області, - стверджує заступник начальника департаменту управління рятувальними силами Державної служби з надзвичайних ситуацій полковник служби цивільного захисту Микола Чечоткін.

Разом з тим, як стверджує начальник територіального управління МНС України в Івано-Франківській області полковник полковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький, дві третини усіх пожеж торік сталося саме в сільській місцевості і в них загинуло загалом 42 особи. Головну причину такої ситуації головний пожежний області вбачає у віддаленості багатьох сільських населених пунктів від місць розташування штатних пожежно-рятувальних підрозділів. Виправити становище можна лише шляхом цілеспрямованого створення місцевих пожежних команд.

Втім, якщо конкретними успіхами на цій ниві може похвалитися Снятинський район, в якому створено та функціонують п’ять команд МПО, то у Богородчанському, Верховинському, Долинському, Калуському районах та на території Яремчанської міської ради таких підрозділів не створено взагалі.

Як стверджують пан Чернецький та керівники районів, ситуація має дещо покращитись цьогоріч. Зокрема, команду місцевої пожежної охорони планується створити у селі Вишків на Долинщині. Там вже придбано пожежний автомобіль і зібрано необхідні матеріали для будівництва пожежного депо, яке, відповідно до термінів поставлених першим заступником голови Івано-Франківської ОДА Василем Плав’юком, має відчинити свої двері вже до цьогорічного Дня Незалежності. На Косівщині такий підрозділ планується створити у селі Кобаки. Принаймні з відповідною ініціативою, за словами В.Чернецького, до нього вже звертався сільський голова, який зазначив, що громада села винайшла необхідні кошти і просив поради: де краще придбати пожежний автомобіль. Цікаво, що про вказану ініціативу кобаківців не знають у керівництві району. 

Більше того: там переконані, що створювати команду МПО у Кобаках недоцільно, а натомість краще було б створити її у селі Яворів.

На Надвірнянщині подібний підрозділ планується створити у селі Цуцилів. Проте там ситуація з коштами є значно гіршою.

В свою чергу В.Плав’юк закликав місцеву владу та керівництво ТУ МНС не покладатись у справі створення команд місцевої пожежної охорони лише на сільські бюджети, які, зі слів чиновника є вельми скудними, а натомість висловив пропозицію залучення до такої роботи коштів великих підприємств, зокрема деревообробної галузі. 

За словами начальника ТУ МНС, такі позитивні приклади вже мають місце на Рожнятівщині, де власні пожежні підрозділи створили ТзОВ "ЦБМ "Осмолода" та ІП "Кроно-Осмолода" і такі команди обслуговують не лише вказані підприємства, а й прилеглі населені пункти. 

Автор: Сергій БІЛИЙ