друкувати


"Мистецька палітра Прикарпаття": с.Космач та Яблунів Косівського району

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-22 11:30:56

21 січня відбулася поїздка робочої групи проекту "Мистецька палітра Прикарпаття" в с.Космач та Яблунів Косівського району.

Космач, найбільше за площею село України, є справжньою скарбницею народного мистецтва. Представники управління зовнішніх економічних зв’язків і туризму облдержадміністрації, Інституту туризму ПНУ ім. В.Стефаника, регіонального туристично-інформаційного центру відвідали лиш незначну частину кола майстрів, однак різного напрямку, зокрема, вишивка, писанкарство, ткацтво, різьбярство, виготовлення народних інструментів та сирних коників.

Мальовнича місцевість Космача, гірські краєвиди приваблюють сюди туристів. Акумульована на веб-сторінці "Мистецька палітра Прикарпаття" інформація про майстрів, які готові працювати з туристичними групами, знайомити з традиціями, обрядами та дати ази народного промислу, сприятиме продовженню тривалості їхнього перебування та культурному збагаченню. Існує тлумачення назви Космач як Келія сонця. Саме тому писанки, вишивка, ткані запаски є оригінальними, властивими саме цій місцевості та мають жовтогарячу колористику.

Космач є одним з небагатьох в Карпатах місць, де виготовляють знаний гуцульський інструмент - трембіту.

В одному з присілків Космача діє невелике вівцеве господарство, де туристам пропонують "вівце-терапію" (катання на вівцях тощо).

У с. Яблунів робоча група відвідала музей "Лісова скульптура", в якій знаходиться колекція одного майстра, який за допомогою уяви та майстерності створює справжні дива зі знайденого в природі відмерлого лісового кореня чи стовбура дерева.

Наступна робоча поїздка запланована до Надвірнянського району.

Додатково про проект: Проект "Мистецька палітра Прикарпаття" впроваджується за підтримки Посольства Фінляндії в Україні. Завдання проекту полягають у створенні умов для збереження та популяризації народних ремесел Прикарпаття; покращенні можливостей самозайнятості сільського населення та їх залучення для обслуговування туристів; налагодженні співпраці із туристичними фірмами; подальший розвиток туризму в області.

Партнери проекту: Івано-Франківська обласна державна адміністрація: управління зовнішніх економічних зв’язків і туризму та управління культури, національностей та релігій; Навчально-методичний центр культури і туризму Прикарпаття; Інститут туризму Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника; обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України; ІФОО Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні.

Джерело: Управління зовнішніх економічних зв'язків і туризму