друкувати


Підприємці обурились на обленерго

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-22 03:30:55

Затратна частина, яку ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в Національну комісію з державного регулювання у сфері енергетики для затвердження тарифів на електроенергію, завищена, а само товариства приватизоване з порушеннями чинного законодавства, - вважають організатори мітингу протесту, що відбувся вчора під стінами Івано-Франківського міського суду.

Ініціаторами проведення акції виступили громадське об’єднання "Ділові люди Прикарпаття" та Івано-Франківська обласна організація Українського союзу промисловців і підприємців. До них, як було зазначено під час мітингу, приєднались також активісти обласних ГО "Ветерани України" та ВУТ "Просвіта".

Зі слів голови ради підприємців та промисловців Прикарпаття Василя Гродюка – одного з організаторів протесту, - час і місце проведення акції було обрано невипадково. Адже саме 21 січня в Івано-Франківському міському суді слухалася справа за позовом ПАТ "Прикарпаттяобленерго" до обласної структури Українського союзу промисловців і підприємців щодо відшкодування останньою матеріальної і моральної шкоди, нібито завданих діяльності та діловій репутації підприємства зверненням підприємницьких громадських об’єднань до Прем’єр-міністра України. У вказаному зверненні підприємці вимагали від глави Уряду з'ясувати, куди насправді йдуть кошти, передбачені для потреб модернізації мереж та потужностей ПАТ "Прикарпаттяобленерго". Зі слів пана Гродюка, у нього є лист з НКРЕ, який свідчить, що затратна частина ПАТ "Прикарпаттяобленерго" суттєво перевищує затратні частини інших енергокомпаній, а саме товариство дотується сьогодні за рахунок інших обленерго. "Ми будували свою заяву на листах НКРЕ, - висловив громадський активіст своє бачення сьогоднішнього судового розгляду, - і тому ця справа – це мильна бульбашка. Вона потрібна лише для того, щоб закрити нам рота".

На переконання мітингувальників, через те, що обленерго завищують свої затратні частини, які враховуються при формування в НКРЕ тарифів на електроенергію, сьогодні склалася ситуація, коли Україна експортує електроенергію в 2,5 рази дешевше, ніж продає її власному бізнесу. Як наслідок – засилля китайських і турецьких товарів у магазинах та на базарах і неконкурентноздатний український виробник.

Організатори протесту також стверджують, що мають отримані з Фонду держмайна документи, які свідчать, що "Прикарпаттяобленерго" свого часу було приватизовано незаконно. Відтак в резолюції віча вони також заклали вимоги до керівництва держави щодо проведення реприватизації підприємства.

Загалом в акції протесту взяли участь близько двох сотень осіб.

Автор: Сергій БІЛИЙ