друкувати


Пологи по-швейцарськи, або Сучасні медичні технології для Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-21 04:30:18

У рамках українсько-швейцарської програми "Здоров’я матері та дитини" в обласному перинатальному центрі недавно презентували для учасників обласної конференції лікарів акушерів-гінекологів книгу "Ефективний антенатальний догляд".

Зазначимо, що антенатальним називають період розвитку організму від моменту утворення зиготи до початку пологів. У книзі, яку Міністерство охорони здоров’я України та Національна медична академія післядипломної освіти ім.П.Шупика визнали навчальним посібником, ідеться про спостереження за вагітністю — як нормальною, так і ускладненою.

Посібник створено завдяки спільній фінансовій підтримці Швейцарської агенції розвитку та співробітництва й Агентства США з міжнародного розвитку, а друк його профінансувала згадана агенція альпійської країни. Книгу безкоштовно розповсюджуватимуть в усіх українських медуніверситетах, а насамперед у партнерських регіонах Програми — в Івано-Франківській, Волинській, Вінницькій областях та АР Крим.

Конференція ж прикарпатських лікарів акушерів-гінекологів, проведення якої теж профінансував швейцарський уряд, пройшла під гаслом "Постійне навчання лікаря — принципово важливий чинник покращення медичної допомоги". Вона була присвячена ознайомленню із сучасними технологіями допологової допомоги, узагальненими в посібнику. Ті медичні фахівці, котрі не мали змоги бути в залі, взяли участь у ній дистанційно в режимі он-лайн завдяки телемедичному обладнанню, закупленому Програмою для дев’яти лікарень та пологових будинків області.

— Медичним закладам Прикарпаття передали інформаційно-комунікаційне обладнання на суму майже 104 тис. грн., — повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Зоя Ціхонь, — і тепер навіть у найвіддаленіших лікарнях зможуть використовувати сучасні технології. Це дозволить їм без якихось додаткових затрат вирішити проблему "інформаційної ізольованості лікарів".

Наталія Рябцева, керівник офісу із впровадження програми:

— Я б сказала, що Івано-Франківщина порівняно з іншими партнерами фінансованої швейцарським урядом програми "Здоров’я матері та дитини" працює найбільш самостійно. Найближчим часом ми поставимо в райони вашої області медичне та комп’ютерне обладнання, яке вам дуже потрібне. Проведемо навчання головних лікарів закладів охорони здоров‘я з питань енергоощадності.

А координатор українсько-швейцарського проекту з поліпшення надання перинатальних послуг в Івано-Франківській області Мар’ян Яремко розповів:


— Українсько-швейцарський проект реалізують з 1998 року, практично від початку існування нашого обласного перинатального центру. Перше обладнання, яке ми отримали за рахунок проекту, — реанімаційне для новонароджених — працює до цього часу. Тепер здійснюють другу фазу проекту. Його поширили на всі райони області, в яких ми провели заняття за такими темами: раціональне ведення багатоплідної вагітності; ведення вагітності і пологів у жінок з рубцем на матці — це дуже важливо, бо дає змогу жінці після операції кесаревого розтину народжувати наступну дитину у природний спосіб; стабілізація стану новонароджених тощо.

Завдяки проектові, який націлює на використання сучасних медичних технологій, на Прикарпатті вдалося стабілізувати материнську і знизити перинатальну смертність, кількість випадків мертвонародження, запроваджено новацію — партнерські пологи, на яких присутні члени сім’ї породіллі. Реалізуючи проект, ми співпрацюємо з МОЗ України та департаментом охорони здоров’я ОДА.

Словом, участь у програмі "Здоров’я матері та дитини" відкриває Івано-Франківщині перспективу стати для інших областей базою передового досвіду, тим більше після завершення будівництва і введення в дію нового обласного перинатального центру. Невдовзі і пологові відділення лікарень у Надвірні, Коломиї, Косові, Долині, Рожнятові, Галичі, Рогатині, Верховині отримають у рамках Програми вкрай необхідне обладнання для реанімації новонароджених, інтенсивної терапії на загальну суму більше 1,3 млн. швейцарських франків, а в інші райони таке обладнання надійшло раніше. Тож за нинішнього обмеженого фінансування охорони здоров’я в Україні маємо бути особливо вдячні Програмі. Завдяки допомозі швейцарців уже зовсім скоро матимемо в області і так звані перинатальні центри другого рівня — їх створять, скажімо, в Коломиї, Калуші, Надвірні, де вже є навчені для роботи в таких центрах спеціалісти.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Галичина