друкувати


Українці не люблять ходити по лікарнях - там черги і хабарі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-21 02:30:38

Українці масово лікують свої хвороби не у лікарів, а за порадами в Інтернеті. Там медичні рекомендації шукає кожен третій українець, пише "Сегодня", посилаючись на опитування, проведене компанією UMP. 

Як повідомляється, за пошуковим словом "Болить" Google видає сотні посилань на рецепти лікування болю в горлі, животі, голові і скрізь, де тільки можна. Причому ставлять діагнози як лікарі на спеціальних сайтах, так і звичайні люди на форумах. Наприклад, на одному з них дівчина Міла скаржиться на болі в шиї, а відповіді отримує найрізноманітніші - від "Перестаньте переживати про те, що про вас думають інші - і біль в шиї пройде" до "Натріть на тертці редьку і прикладіть до хворого місця через шматок марлі", а деякі навіть примудряються намагатися ставити діагнози на власному досвіді: "У мене було таке. Пішла до лікаря - виявилося, що змістився хребець. Знайдіть костоправа, він швидко все поставить на місце". 

При цьому спроби лікування в Інтернеті самі хворі пояснюють просто. 

"Йти до лікаря у мене немає часу, та й взагалі не люблю бувати в лікарнях - всі ці черги, огляди, хабарі. Коли потрапляєш в таке місце, вже відчуваєш себе хворим. А так, коли немає нічого серйозного, просто щось турбує, вбив швиденько в пошуковику свої симптоми, почитав, чим люди лікуються - і нормально", - говорить киянка Дарина. 

А ось Настя з Дніпропетровська просто любить перевіряти себе на наявність хвороб. "Все одно я лікарям не довіряю, і кожен раз в поліклініці виникає почуття, що твої скарги вони намагаються підігнати під свої діагнози, а на тебе та твої хвороби їм плювати. А так проходжу, коли є час, діагностику в Інтернеті - відповідаю на питання і розумію, на що варто звернути увагу. Щоправда, там наприкінці пишуть, до яких лікарів варто йти, а цього я не роблю", - розповідає дівчина. 

Офіційна медицина категорично проти такого підходу до лікування. 

"По-перше, навіть якщо на сайті написано, що на питання відповідає реальний лікар, немає ніякої гарантії, що це так. А по-друге, діагноз заочно поставити неможливо, і навіть якщо вам здається, що ваші симптоми дуже поширені, зовсім не факт, що вам підійде лікування, призначене іншим лікарем іншій людині", - говорить лікар терапевт вищої категорії Вікторія Шуваєва.

Джерело: ТСН