друкувати


Нардепам можуть дати термін за "кнопкодавство"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-16 01:30:55

Вчора лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк ("Батьківщина"), Віталій Кличко (УДАР) і Олег Тягнибок ("Свобода") запропонували Верховній Раді ввести кримінальну відповідальність для депутатів усіх рівнів за порушення процедури голосування. 

"Цей документ вводить кримінальну відповідальність депутатів всіх рівнів за неперсональне голосування. Для народних депутатів передбачається найбільш сувора відповідальність - позбавлення волі від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати державні посади від 3 до 5 років",- розповів виданню "Коммерсант-Украина" секретар парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя Павло Петренко ("Батьківщина"). 

При цьому, опозиціонери не бачать причин для занепокоєння, оскільки законодавством дозволяється позбавляти нардепів недоторканності. "Питання притягнення до кримінальної відповідальності депутатів вирішується 226 голосами "за", - додав Петренко. 

За словами депутата, лідери опозиційних фракцій вимагатимуть розгляду цього документа як першочергового на початку другої сесії Верховної Ради. 

Крім персонального голосування, опозиція вимагатиме від більшості відмовитися від скороченої процедури розгляду законопроектів. За словами народного депутата від "Батьківщини" Миколи Томенка, фракція готує зміни до закону "Про регламент", які дозволять Верховній Раді приймати за скороченою процедурою тільки технічні рішення. "Всі кадрові питання, звіти і законопроекти повинні розглядатися виключно за повною процедурою",- заявив депутат. 

У той же час, представники парламентської більшості відмовилися приймати подібний закон від опозиції. 

"Конституція передбачає депутатську недоторканність! Про який тюремний термін може йти мова? Це юридично безграмотно! За такий закон Верховна Рада не проголосує!", - заявив регіонал Юрій Самойленко. За його словами, представники опозиції наполягають на персональному голосуванні, щоб "показати себе борцями за справедливість". 

"Є конституційна норма про персональне голосування, і ми її завжди виконували! Цей закон про кримінальну відповідальність депутатів - це навіть не популізм, а, вибачте, маячня якась! Переконаний, що мої товариші по фракції цей політичний маразм підтримувати не будуть",- заявив глава фракції Компартії Петро Симоненко.

Джерело: ТСН