друкувати


Більшість вітчизняних кваліфікованих спеціалістів готові назавжди покинути країну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-11 01:10:19

Через нестабільність та відсутність перспектив, в Україні піднімається нова міграційна хвиля. Більша частина вітчизняних професіоналів готова хоч сьогодні спакувати валізи та поїхати шукати реалізації свого потенціалу та кращих заробітків у ЄС, Канаду, США чи країни Азії. 

Так, за даними нещодавнього дослідження рекрутингової компанії "Форсаж", яка опитала понад 2 тисячі  керівників середньої та вищої ланки, переїхати на роботу за кордон готові 54% респондентів, а ще 28% погодились би на тимчасову трудову еміграцію. У той же час, за даними "Форсажу", ще у 2006 році на такі зміни у житті готові були лише 20-30% менеджерів, пише "Кореспондент". 

Такі міграційні настрої назрівають у суспільстві тоді, коли простір можливостей у країні "стискається до межі", пояснює доктор економічних наук, професор Ірина Прибіткова, провідний науковий співробітник Інституту соціології НАН України. 

"Це люди, які усвідомили, що у них немає майбутнього, їх майбутнє закінчується сьогодні, вони нічого не можуть спланувати (через нестабільні політичні та економічні реалії у країні)", - констатує експерт, яка досліджує процеси міграції в Україні протягом усіх років незалежності. 

Варто також зазначити, що згідно з даними опитування кадрового порталу hh.ua, найбільше українців (63% опитаних) в плані пошуку роботи приваблюють країни Європи, Канада і США - 42%, менше - Австралія (20%).

Джерело: ТСН