друкувати


БТІ може саботувати реформу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-10 12:10:26

Новий рік приніс Україні безліч нововведень.  З 1 січня 2013 року набули чинності положення двох кодексів, 52 законів, 36 актів Кабміну та один указ президента. 

Перераховувати всі ці документи немає ніякої можливості, та й, мабуть, необхідності. Зупинимося тільки на найважливіших, які можуть безпосередньо торкнутися кожного українця. 

Квартири будуть реєструвати нотаріуси 

З 1 січня 2013 року в Україні набуває чинності закон, згідно з яким БТІ не буде реєструвати перехід права власності на квартиру. Цю функцію тепер будуть виконувати нотаріуси. Також буде створено Єдиний державний реєстр. 

І це, мабуть, справжній новорічний подарунок. Закон, безсумнівно, спростить життя українцям: документи на реєстрацію нерухомості можна буде подавати в електронному вигляді, строки на реєстрацію скоротили з 14 до 5 днів, крім того, оформити документи можна буде в будь-якому місті, незалежно від місця знаходження квартири або будинку. Але найголовніше: тепер покупцеві не потрібно буде після угоди йти в БТІ і стояти в чергах, щоб зареєструвати куплену квартиру. 

Ще один важливий момент: обов'язкова технічна інвентаризація квартири, що продається, також скасовується. Це означає, що покупець може придбати нерухомість з незаконним переплануванням. 

"Це найбільша доречна реформа за всі роки української незалежності, - запевнила адвокат Тетяна Монтян. - Це страхітливе позорище, що ми - остання європейська країна, яка ввела реєстр і кадастр. Насправді, всім поколінням наших політиків треба вбитися об стіну намазану отрутою від сорому і ганьби, що це сталося тільки зараз". 

Тепер тільки залишається подивитися, яким буде виконання цієї реформи. Як відомо, навіть найкращий закон можна "зарубати" в процесі виконання. Монтян не виключає, що БТІ буде саботувати реформу. Адже у них забрали "дуже жирну шкварку" без будь-якої  компенсації. 

"БТІ можуть не видавати інформацію нотаріусам, у них на даний момент вся інформація про майнові права, а реєстр абсолютно чистий. І він буде наповнюватися по ходу п'єси. У нас буде так звана спорадична реєстрація: хто прийшов, кому треба провести відчуження, той і реєструється", - прогнозує Монтян. 

Втім, без роботи БТІ не залишиться. Буде займатися своїми прямими функціями - проводити технічну інвентаризацію (видачу та оновлення техпаспортів) і оцінювати майно. 

Вакансії без віку 

У 2013 році вступає в силу закон "Про зайнятість населення". У цьому законі багато норм, які можна назвати інноваційними. Вперше в українському законодавстві з'явилися такі слова, як "аутстаффінг", "рекрутинг", "аутсорсинг". 

Отже, що зміниться в житті українців після того, як з нового року нові норми вступили в силу? Ось, на наш погляд, основні новели цього закону. 

По-перше, збільшено допомогу безробітним. У новому документі порядок і розміри виплати визначаються, виходячи із середньої зарплати за 12 місяців, коефіцієнтів загального страхового стажу та сплати внесків. 

Щоб виключити дискримінацію претендентів за якоюсь ознакою, в законі є норма, яка забороняє в оголошеннях про вакансії вказувати обмеження за віком і статтю кандидатів, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, відомостей про особисте життя. 

Але ця новація викликає багато скепсису у фахівців ринку праці. Адже якщо вимоги про вік не згадуються в оголошенні, це не означає, що їх немає насправді. Та й механізм контролю за реалізацією цього положення поки не передбачений. 

"Роботодавець завжди має право вибору. Він запросить претендента на співбесіду, і якщо він йому не підійде, то він його відсіє. І тут здобувач ніяк не причепиться", - зазначила у розмові HR-менеджер компанії HeadHunter Україна Наталія Маціпура. 

Також закон дозволяє вирішити вічну проблему молодих фахівців - відсутність досвіду роботи. Ще будучи студентом вузу чи ПТУ, молода людина може пройти стажування строком до півроку. Незважаючи на те, що йому можуть за це і не платити зарплату, інформація про стажування студента буде вноситися в трудову книжку як стаж. Тобто після випуску він зможе довести, що має досвід роботи. 

І нарешті, компанії, які займаються підбором персоналу, відтепер зможуть брати плату за свої послуги тільки з роботодавців. Відчутний плюс полягає в тому, що з ринку підуть шахраї, які видавали безробітним українцям інформацію про неіснуючі вакансії. 

Податкові "подарунки" 

А тепер не дуже приємна новина для власників великої житлоплощі. З 1 січня в країні вводиться податок на нерухомість. Фахівці податкової запевняють, що переважна більшість українців не понесе додаткових фінансових витрат. 

Ставку встановлюють органи місцевого самоврядування. Для квартир з житловою площею до 240 м2 і житлових будинків до 500 м2 вона не перевищує 1% від розміру мінімальної зарплати. За житло більшого розміру платити доведеться 2,7% від мінімального заробітку. Українці зможуть скористатися і податковою пільгою в тому випадку, якщо площа квартири не перевищує 120 м2, а будинку 250 м2. Але застосувати пільгу можна лише один раз за звітний рік і тільки до одного об'єкту нерухомості. 

Аналітики податкової підрахували, що завдяки нововведеному податку місцеві бюджети вже у 2013 році отримають близько 75 мільйонів гривень. 

Але є і приємна "податкова" новина. Українцям дозволили не платити податок при продажу авто. Відтепер вже не потрібно вносити відрахування державі при продажу одного легкового автомобіля, мотоцикла чи мопеда. Прибутковим податком тепер обкладається тільки другий і більше за рахунком продаж техніки в році - в даному випадку доведеться заплатити 5% від середньоринкової вартості ТЗ. 

Нагадаємо, що раніше (до 1 січня 2013 року) прибутковим податком обкладалася будь-який продаж техніки: при першій реалізації легкового автомобіля, мотоцикла чи мопеда в році необхідно було заплатити 1% від їхньої вартості, а при другому продажу і більш - ті ж 5%. 

Нові правила дорожнього руху 

Але це ще не всі новини для автомобілістів. МВС закінчило громадське обговорення нововведень до Правил дорожнього руху. Тепер документ розгляне Кабмін, і, за прогнозами самих розробників, правила почнуть працювати вже в перші місяці 2013 року. 

Нововведення покликані привести українські ПДР у відповідність з Міжнародною конвенцією з безпеки дорожнього руху. 

І водії, і пішоходи будуть зобов'язані в темний час доби мати на собі світловідбиваючі елементи. Водії, що виходять з машини, повинні будуть одягатися в сигнальні жилети. А пішоходам, які переходять трасу, достатньо буде стікерів. 

З тією ж метою - підвищенню помітності на дорозі - в осінньо-зимовий період (з 1 жовтня по 1 травня) поза населеними пунктами машини повинні будуть їздити з включеним ближнім світлом. 

Ще одна світова норма, впроваджувана тепер в Україні, - обов'язкова вимога до водіїв їздити тільки на гумі, що відповідає сезону. Крім того, вводиться заборона паркування на газонах, перевезення дітей в автомобілях у непристосованих умовах (без спеціальних крісел). 

На думку аналітиків, нововведення в Правилах дорожнього руху, поза сумнівом, внесуть більше порядку і зможуть зберегти не одне життя. У той же час вони можуть стати черговим приводом для зловживань та вимагання з боку даішників. 

Біометричні паспорти 

З 1 січня 2013 року в Україні офіційно почали діяти паспорти з вбудованим чіпом з біометричною інформацією.

Нагадаємо, закон про введення біометричних паспортів набув чинності з 5 грудня минулого року. Відповідно до закону, нинішні паспорти поступово замінить пластикова картка з електронними чіпом, дублюючим основні дані (ПІБ власника, його фото, дату народження та ін.) Ці дані також внесуть до єдиного держреєстру. Крім того, всі документи, що засвідчують особу, будуть видаватися з чіпами всередині. А в закордонний паспорт, крім основних даних, також внесуть скан сітківки і відбитки пальців.

Втім, якщо вам захотілося стати володарем такого "просунутого" паспорта прямо зараз, то у вас нічого не вийде. Доведеться запастися терпінням. На практиці закон почне діяти не раніше квітня цього року.

Контрактна армія

Напевно, багато молодих людей зараз зітхне з полегшенням. В Україні з 2013 року буде припинена термінова військова служба в армії, а останній призов пройде восени. Глава військового відомства Павло Лебедєв заявив, що українську армію в 2013 очікують серйозні зміни, як в області управління збройними силами, так і в плані переходу до комплектування армії контрактниками. 

"В українській армії відбудуться докорінні зміни. Буде переглянута структура і система управління Збройними Силами та поліпшена система підготовки фахівців, припинений призов на строкову військову службу з одночасним переходом до комплектування армії виключно за контрактом, як це зроблено сьогодні в провідних країнах світу", - сказав Лебедєв, зазначивши, що акцент буде зроблений на модернізації озброєння, інтенсифікацію бойової підготовки та участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки. 

Напевно, ніхто не буде сперечатися, що Україні потрібна професійна армія. Втім, на думку військового експерта Валентина Зубова тут дуже багато "але". В першу чергу - це матеріальні ресурси. 

"У наших умовах це завдання практично нереальне. Справжнім професіоналам треба платити хороші гроші. Тому я ставлюся до цих обіцянок скептично. Я вважаю, що у нас поки немає ресурсів, щоб повністю укомплектувати армію контрактниками", - припустив Зубов в розмові. 

Відзначимо, що Генштаб України ще півроку тому склав план переходу на службу за контрактом, згідно з яким армія буде повністю укомплектована контрактниками тільки до 2025 року.

Джерело: ТСН