друкувати


Смак їжі може змінитися залежно від кольору посуду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-10 03:30:55

Учені визначили, що для отримання максимального задоволення від какао, необхідно пити його з кухля помаранчевого кольору. Дослідження опубліковане у журналі Journal of Sensory Studies.

На основі отриманих результатів ученим вдалося пояснити, чому ми вважаємо за краще пити чай або каву з улюблених чашок. Люди сприймають смак їжі і напоїв залежно від кольору чашки або тарілки, в яких їжу та напої подають.

Учені з Оксфордського університету (Велика Британія) і Університету Валенсії (Universidad de Valencia, Іспанія) попросили 57 добровольців оцінити смак какао, запропонованого їм у пластикових чашках чотирьох кольорів. Спробувавши напій зі всіх чашок, учасники експерименту оцінили його смак за десятибальною шкалою. Оцінювалися такі параметри, як задоволення, смак какао, його аромат і солодкість. Учені з'ясували, що опитані визнали напій смачнішим, якщо його пити з чашок оранжевого або бежевого кольору, ніж какао, налите в червоні або білі чашки.

Учені припустили, що чашка темно-бежевого кольору створює відчуття солодшого напою, а посуд оранжевого кольору підсилює смак напою.

Жовтий посуд покращує смак лимона, прохолодні напої в посуді холодних кольорів (синього, фіолетового) здаються краще здатними зменшити спрагу, ніж напої у посуді теплих кольорів, наприклад червоного. А якщо напої пити з рожевого посуду, вони навіть можуть здатися солодшими. В інших випадках було доведено, що в порівнянні з тарілкою чорного кольору, біла тарілка створює відчуття, що полуничний мус солодший і має більш насичений смак.

Що ж до кави, то в коричневій упаковці кава здається більш насиченою та ароматною, червона упаковка підсилює ці відчуття, а кава в синій або жовтій упаковці здається м'якшою на смак.

Джерело: Освітній портал