друкувати


Медичний 2012: Підсумки роботи франківських лікарів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-08 12:02:10

Традиційно, наприкінці року ми підбиваємо його підсумки, щоб побачити, що нового і цікавого подарував нам цей прожитий час. Для медицини Івано-Франківська 2012 рік був дуже особливим.

За словами головного лікаря Івано-Франківська Тараса Масляка, найбільшими досягненнями медиків міста у році, який минув, стали показники народжуваності. У 2012 в Івано-Франківську народилося близько 3000 дітей і знизилися показники смертності населення. Особливо знизилися показники дитячої смертності та зменшилася кількість виявлення інвалідності серед працездатного населення міста.

"У 2012 році ми покращили стан кардіологічної допомоги у Івано-Франківську. Змогли створити таку кардіологію, яка на сьогоднішній день є моделлю в Україні щодо надання невідкладної медичної допомоги при коронарних хворобах серця. Кількість хворих, яким ми допомогли при інфаркті міокарда за цей рік, є не меншою, ніж у провідних європейських клініках", – розповідає головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.

Відзначає Тарас Романович і операції, які проводять на сьогодні у Івано-Франківській жіночій консультації міського пологового будинку. Тут нещодавно запрацювали нові лапораскопічні установки і у 2013 році медики планують відкрити в цьому закладі нове відділення.

Серед медичних досягнень 2012 року варто відзначити операції при пухлинах, які віднедавна роблять івано-франківські хірурги. Такі оперативні втручання – новинка в Україні. Мова про "пломбування пухлин", коли центральну судину, яка веде до пухлини, лікарі перекривають від кровопостачання і цим забезпечують ефект зменшення пухлини і остаточне зникнення її.

На високому рівні в нашому місті розвиток педіатричної служби. За показниками, Івано-Франківськ чи не один з перших в Україні по наданню педіатричної допомоги.

Тарас Масляк особливо відзначає співпрацю медиків міста з Івано-Франківським медичним університетом, адже дуже важливим є порозуміння міських лікарів з кафедральними працівниками на усіх рівнях – як наукових, так і лікувальних. У свою чергу, велику роль відіграє забезпечення роботою молодих спеціалістів.

Розвиток новітніх технологій та їхнє практичне застосування у міських лікувальних закладах – про усе це уже не раз говорилося цього року. Телемедицина, запуск мережі муніципальних аптек, перейнятий досвід провідних лікарень Європи... Можна перераховувати чимало звершень, від дрібних до великих, які відбулися протягом року у медичній галузі.

Серед найважливіших здобутків міської медицини два найпотужніші у Європі апарати – ангіограф, який уже почав працювати у Центральній міській клінічній лікарні на повну потужність, та придбаний в 2012 році динамічний волюметричний комп’ютерний томограф.

Уже незабаром у Івано-Франківську відбудеться запуск кисневої станції, яка допоможе зекономити медичній галузі міста близько 25-30 % фінансів на кисні, який досі лікарням привозили у балонах. Також відбувається випробування централізованої медичної стерилізаційної, яка працюватиме для усіх медичних закладів міста.

"Хочу подякувати Уряду та міській владі, міським депутатам і обласному управлінню охорони здоров’я за підтримку та допомогу. Але якби не було тих працівників, які мене розуміли і підтримували на протязі року, не було б і жодних результатів. Усі наші досягнення – це заслуга людей у білих халатах: санітарів, медсестер, лікарів, завідувачів відділень, працівників швидкої допомоги, лікарів-стоматологів, головних лікарів, медиків-науковців. Я усім вам дуже вдячний за вашу роботу", – каже головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.

2012 рік був досить непростим. Але він приніс івано-франківській медицині чимало досягнень. Уже розпочалися нові робочі дні, нові труднощі та проблеми. Та усі вони з часом будуть вирішеними. Адже у Івано-Франківську є найголовніше – лікарі, які дбають про здоров’я мешканців міста щодня і щохвилини.

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА