друкувати


Пристрасті навколо центру екстреної медичної допомоги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-28 12:30:59

На засіданні консультативної ради з питань місцевого самоврядування голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук повідомив про те, які питання запропоновано для розгляду на 20-й сесії обласної ради.
 
З проектом обласного бюджету-2013, передбаченими в ньому видатками на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист населення ознайомила голів районних рад та міських (міст обласного значення) голів начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Галина Карп. Цей проект викликав у присутніх чимало запитань, оскільки він передбачає, що 94% видатків, скажімо, на ту ж охорону здоров’я, йтимуть на захищені статті — зарплату медперсоналу, оплату енергоносіїв, харчування хворих у лікарнях (не варто уточнювати яке!), а на закупівлю медикаментів, розвиток матеріально-технічної бази галузі не зостається майже нічого. До того ж залишилися непрофінансованими з цьогорічного бюджету низка заходів регіональних цільових програм, проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, визнаних переможцями обласного конкурсу. Чи "перейде" їх фінансування в бюджет нового року, чи об’єкти, які не завершено, чекає доля довгобудів? — стурбовано запитували голови районних рад. Галина Карп дипломатично відповіла, що вони ще можуть сподіватися на розподіл вільних залишків обласного бюджету-2012, а взагалі він є частиною бюджету Державного...

Голова обласної ради Василь Скрипничук додав: нерідко буває так, що вже навіть переказані фінансовим управлінням з обласного бюджету кошти "зависають" у держказначействі. Тож він підтримує пропозицію депутатів, щоб на сесії заслухати й інформацію начальника головного управління Державної казначейської служби в області Віри Смачило про сьогоднішній стан з проведенням платежів.

Та чи не найбільше списів на засіданні консультативної ради було поламано навколо рекомендованого для розгляду на сесії обласної ради питання про комунальний заклад "Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф". Ідеться про створення єдиної служби, яка об’єднає всі дотеперішні станції і відділення (вони мають відокремитися від районних лікарень) швидкої і невідкладної допомоги, що є в області. Правда, впродовж періоду становлення згаданого центру, поки майно тих станцій і відділень міські та районні ради не передадуть йому своїми рішеннями, тобто з місцевої комунальної власності в обласну (чи бодай у постійне користування центрові), їх фінансуватимуть за рахунок трансфертів з обласного бюджету в міські і районні.

Керівників районних рад найбільше хвилювало те, щоби в результаті цієї новації з початку наступного року не потерпіли інтереси хворих у районах, щоб карети швидкої допомоги взагалі могли обслуговувати виклики, бо, виявляється, їх виїзд на лінію в перші дні нового року опинився під загрозою. Скажімо, в Тисменицькому районі, як про це з тривогою повідомив на засіданні голова районної ради Володимир Семенів, — через непроведення казначейством коштів на бензин.

Представникам департаменту охорони здоров’я ОДА довелося довго розвіювати побоювання керівників органів місцевого самоврядування, переконувати їх у тому, що нововведення здійснюється відповідно до закону про створення в нашій державі — за прикладом більшості європейських країн — служби екстреної медичної допомоги — і має слугувати, навпаки, поліпшенню, а не погіршенню надання такої допомоги пацієнтам. Консультативна рада вирішила, що за час, який залишився до сесії обласної ради, має бути внесено певні зміни до статуту обласного центру екстреної медичної допомоги, котрі зняли б усі ті побоювання.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА