друкувати


Василь СКРИПНИЧУК: Це наш стратегічний план...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-28 02:30:01

Позавчора новий голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук дав прес-конференцію для журналістів краю, підтвердивши тим самим свій намір раз на місяць обов’язково зустрічатися з представниками "четвертої влади". Він розповів про основні напрями діяльності керівництва обласної ради та її виконавчого апарату, найважливіші для неї події за цей місяць. До них він зарахував і те, що в обласній раді з’явилися нові обличчя. Цю "п’ятірку" депутатів буде введено до складу тих постійних комісій, у яких працювали їхні попередники-однопартійці. Власне, на сесії обласної ради у п’ятницю лише заслухають відповідну інформацію комісії, а ухвалювати рішення про визнання повноважень нових депутатів ще й радою не потрібно.

— Для розгляду на її передноворічній сесії запропоновано 46 питань. Підготовка їх, яка, звичайно, розпочиналася у профільних комісіях ради, була основним змістом нашої роботи в ці дні, — розповів В.Скрипничук. — А центральним питанням порядку денного буде прийняття обласного бюджету на 2013 рік.

Чільник представницької влади краю вважає, що обсяги фінансування, передбачені державою для Івано-Франківщини, не є достатніми і значною мірою не відповідають не лише обсягові фінансового ресурсу, який наша область щороку спрямовує до Держбюджету, а й не спроможні забезпечити всі потреби й запити, належний розвиток регіону. В сучасних демократичних, економічно розвинених державах бюджет формується за принципом "знизу доверху", тоді як в українських реаліях усе відбувається навпаки. Тож, на думку В.Скрипничука, цілком імовірно, що вже навесні наступного року переглядатимуть бюджет, який нікого не може задовольнити — ні освіту, ні охорону здоров’я, ні культуру, ні інші галузі. Хоча він бачить і позитивний момент у тому, що на рівні закону про Державний бюджет і Бюджетного кодексу знято привід для конфронтації між обласною владою і районами, оскільки контрольні цифри для формування обласного і районних бюджетів подаються зі столиці в область і райони не "по інстанції", а паралельно. Отож обласна рада не може впливати на формування районних бюджетів. Але за такого порядку речей, з другого боку, всі мають розуміти: якщо якісь установи, котрі належать до спільної власності територіальних громад району, не фінансуються належним чином, то не потрібно тоді покладати вину за це на обласну владу.

Серед інших питань, що пропонуватимуть депутатам до розгляду на пленарному засіданні сесії обласної ради, В.Скрипничук виокремив затвердження структури та чисельності виконавчого апарату й управління обласної ради, плану роботи обласної ради шостого демократичного скликання на 2013 рік, відзначивши, що вперше за останні кілька років рада заслухає звіт голови облдержадміністрації про виконання не тільки програми соціально-економічного розвитку області, а й делегованих йому повноважень. ОДА, за словами чільника обласної представницької влади, тепер уже не оспорює і наданого законом права обласної ради призначати керівників підприємств обласної комунальної власності. Зокрема, на 20-й сесії обиратимуть керівників комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів "Пам’ять" і комунального агролісогосподарського підприємства "Івано-Франківськоблагроліс".

— Звісна річ, найпростіше було б передати колишні колгоспні ліси, що нині підпорядковані "Облагролісу", в державну власність, — сказав В.Скрипничук. — Але ми хотіли б таки вдихнути життя в це підприємство, а для цього перекажемо в його статутний фонд певну дотацію з обласного бюджету. Тим самим зарезервуємо угіддя "Облагролісу", щоби з часом, коли в державі буде відповідна законодавча база, ці землі передати сільським радам для розширення території сіл, а отже, і зміцнення органів місцевого самоврядування. Це стратегічний план, бо хоч мораторій на продаж землі в державі рік у рік продовжують, але все так не буде, і в разі надання дозволу на її продаж ці угіддя, якби вони були передані держлісгоспам, у першу чергу пішли б з молотка.

Журналістів цікавило те, як чільник обласної представницької влади оцінює судові рішення за позовами прокуратури області та громадянина О.Волкова до обласної ради.

— Суд задовольнив ці позови щодо рішення обласної ради з приводу так званого мовного закону Колєсніченка—Ківалова, — сказав В.Скрипничук. — Його вердикт зобов’язує обласну раду переглянути своє рішення. Виходить, що в Українській державі Феміда може приймати такі вердикти, спрямовані проти української мови та українського народу, якщо того хтось хоче. Наша обласна рада цього не хоче, і я як її голова звертатимуся до Львівського апеляційного суду з оскарженням судового рішення, ми готові дійти і до найвищого суду. Втім, сподіваюся, що доки дійдемо до нього, то завдяки оновленню Верховної Ради в нашому суспільстві вже не виникатимуть такі ситуації, коли в Україні, Конституція якої проголошує українську мову єдиною державною, суд може змушувати обласну раду приймати рішення, якою мовою спілкуватися... А тим, хто нарікає на нібито порушення їхніх мовних прав в Україні, можу порадити лише одне: ніхто вас не тримає за руку — їдьте в ту державу, де ваша мова домінуюча і державна.

Що ж до позову прокуратури області з приводу одного з пунктів іншого рішення обласної ради, в якому констатовано бездіяльність правоохоронних органів під час виборчого процесу, то, як поінформував журналістів В.Скрипничук, адміністративний суд ухвалив вердикт на користь обласної ради, яким визнано, що вона мала право ухвалювати таке рішення.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА