друкувати


Індекс "олів’є" або Нові ціни "вічного" салату

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-28 11:30:49

Для більшості українців, як і для інших народів колишнього СРСР, невід’ємним атрибутом новорічного столу залишається салат "олів’є". Його тривалу популярність можна пояснити невибагливими складниками та простим приготуванням. із 2009 року російська газета "Труд" розпочала вираховувати індекс "олів’є" для розрахунку рівня інфляції продовольчих цін на продукти харчування. А "Галичина" й собі вирішила обчислити вартість цього салату, щоби зрозуміти, скільки може коштувати новорічне свято для пересічного українця.

Несекретна рецептура

Не секрет, що назва цього салату пішла від його творця — шеф-кухаря Люсьєна Олів’є, який на початку 60-х років ХIХ століття "тримав" в Москві ресторан паризької кухні "Ермітаж". Найдавніша публікація його рецепту датована 31 березня 1894 року. З того часу інгредієнти страви змінилися, а от назва залишилася. Хоча нині салат називають по-різному — "м’ясний", "майонез", за кордоном він відомий як "російський салат", або "картопляний".

Ринкові пригоди

Зі списком необхідних продуктів для салату я вирушила на ринок. Думала, що в передсвяткові дні тут буде людно, — помилилася. Це й не дивно, адже ходити туди-назад у пошуках продуктів холодної пори року — справа не з приємних. Крім того, ще й економічно невигідна, адже в супермаркетах овочі, фрукти й інші продукти можна знайти за трохи нижчими цінами. Походивши трохи ринком, поцікавившись цінами складників для "олів’є", я пішла все-таки до теплого супермаркету. Тут можна довго і прискіпливо обирати той чи інший товар, добре роздивитися його, подумати. Тому й людей тут значно більше. Відчутно, що свята не за горами.

Надворі також святкова атмосфера, не потрібно бути Нострадамусом, щоби зрозуміти, що до Нового року — лічені дні. Чому? Люди поспішають віднести додому щойно куплені красиві і пахучі ялинки. А ви вже купили ялинку?

Два плюс три

Від атмосфери міста перейду до безкомпромісної арифметики. Для салату нам потрібно 300 грамів вареної ковбаси, 300 г картоплі, 4 яйця, 150 г солоних огірків, 150 г цибулі, 100 г моркви, 1 бляшанку консервованого горошку, майонез, сіль і перець до смаку.

Кілограм картоплі коштує від 1,40 до 2,50 грн., моркви — 2,30 — 5 грн., цибулі — 1,75 — 3 грн. Ціна "лікарської" ковбаси — від 57 до 63 грн. за кілограм. Бляшанка консервованого горошку — 8,25 — 12,10 грн., баночка солоних огірків — 11,92 — 15,16, майонезу — 3 — 4,90 грн. Одне домашнє яйце оцінюють в 2,50 грн., фермерські — від 0,85 до 1,40 грн. за штуку.

А тепер обчислимо вартість готового салату. Додаємо складники в кількості, вказаній в рецепті, який подавали вище. Під рискою "дорівнює" вийшло 54,17 грн. за приблизно півтора кілограма "олів’є". Його вартість можна знизити, якщо брати дешевшу ковбасу, фермерські яйця та огірки домашньої заготівлі.

Польський варіант

Ми частенько нарікаємо на високі ціни на ринку та в продуктових магазинах, думаємо, що в інших дешевше. Тож вирішила раз і назавжди з’ясувати, чи справді це так, на прикладі того самого салату "олів’є" та наших сусідів-поляків.

Знайти ціни продуктів у Польщі не проблематично завдяки польським газетам та інтернету. Отже, приступаємо до експерименту. Рецепт такий самий, інгредієнти теж, цікаво, а які ціни?

Яйця, запаковані по шість штук у пачці, коштують від 3,99 до 4,99 злотих, у гривнях — 10,37 — 13,00. Кілограм картоплі — 0,88 — 0,99, моркви — 1,09 — 1,29, цибулі — 1,29 — 1,49 zl. В українській валюті ці овочі відповідно коштуватимуть 2,29 — 2,57, 2,83 — 3,35, 3,35 — 3,87 грн. Кілограм ковбаси "заважить" від 9,99 до 20,59 злотих, у гривнях — від 25,98 до 53,53. Невеличку баночку солоних огірків оцінили в 2,99 zl — 7,77 грн., консервованого горошку — 2,99 — 3,99 zl, 7,77 — 10,37 грн. Останній штрих до нашої страви — майонез — коштує від 2,69 до 4,29 злотих, у гривнях — 6,99 — 11,15. В підсумку вийшло 49,55 грн.

Отже, здогадки українців підтвердилися, і ціни на продукти в Польщі все ж таки нижчі. Але не варто засмучуватися з цього приводу, краще згадайте давню істину: "Всюди добре, де нас нема".

Меню для змії

З одним салатом "олів’є" на столі все ж можна зустріти Новий рік, але, напевно, не варто. Крім того, я більш ніж упевнена, що для значної частини українців такий кулінарний мінімалізм неприпустимий. Адже як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. А зустріти його треба ситно і багато, щоби й впродовж року в хаті були достаток та затишок.

2013 рік пройде під знаком чорної водяної змії, яку в новорічну ніч бажано задобрити її улюбленими наїдками. Деякі види змій люблять поласувати кролями, то запашне печене м’ясо цієї тварини у вашому святковому меню, думаю, зможе "переманити" змію на ваш бік. На ринку за кролика просять від 80 до 160 гривень, залежно від розміру та ваги тушки.

Не варто забувати, що оберігатиме наступний рік не проста змія, а водяна, тому доречно буде зготувати щось із морепродуктів та риби, наприклад, запекти коропа. Його ціна за кілограм — від 26 до 28 гривень. Також бажано, щоби на столі були рибні делікатеси, адже нова повелителька року — їх велика любителька. Можна зготувати вишукані салати з морепродуктів чи червоної риби. А можна звернутися до класики і зготувати канапки з ікрою. Діапазон цін цього делікатесу широкий — від 36 до 139 гривень за бляшанку. Для бутербродів нам ще знадобляться батон (3,55 — 4 грн.) та масло (14 — 16 грн. за 200 г).

Ще астрологи радять догодити змії гарбузами. Проблем з цікавими, оригінальними й неординарними рецептами із цього овочу не буде, у всесвітній мережі їх є чимало. Крім того, гарбузи є доступними в ціні — від 1 до 7 грн. за скибочку. Цілий коштує від 15 до 20 гривень.

І який Новий рік без шампанського?! Вартість цього напою з бульбашками підійде будь-якому гаманцю, вона коливається від 26,59 до 97 грн. за пляшку.

Ціни цінами, вони завжди зростають. І ми до цього потрохи звикаємо. Головне — не забувати, що магія свята не в грошах, а у вашому настрої, від якого і залежатиме атмосфера Новорічної ночі.

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА