друкувати


Людина моргає частіше, ніж потрібно для змочування очей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-26 01:10:35

Людина моргає частішим, ніж потрібно для змочування очей, через те, що ця дія допомагає мозку "скидати" свій поточний стан і перемикати увагу з одного предмету на іншій, заявляють учені в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У середньому, людина здійснює близько 15-20 моргань на хвилину, що є абсолютно надлишковим з точки зору змочування рогової оболонки очей. За розрахунками біологів, люди витрачають на моргання до 10% від загального часу неспання. Надмірна турбота організму про стан очей довгий час залишалася загадкою для вчених.

Група нейрофізіологів під керівництвом Тамамі Накано (Tamami Nakano) з університету Осаки (Японія) відзначила, що люди моргають у проміжках між значимими для них подіями – під час пауз у промові оратора, при завершенні речення під час читання або при зміні сцени у фільмі.

Накано та її колеги припустили, що моргання є одним з інструментів, які допомагають організму "скидати" поточний стан нейронів у так званій нейромережі уваги (англ. dorsal attention network, DAN), розташованій в тім'яній долі мозку. Ця частина мозку допомагає нам розпізнавати об'єкт, що цікавить, і перемикати увагу на нього з інших, менш важливих, предметів.

Автори статті перевірили цю гіпотезу, набравши групу з декількох добровольців, яким вони запропонували проглянути декілька коротких відеороликів з комедійного шоу "Містер Бін". Під час перегляду дослідники стежили за активністю їх нейромережі уваги та її антипода, так званої "мережі пасивного режиму роботи мозку" (англ. default mode network, DMN), за допомогою комп'ютерного томографа.

Експеримент показав, що мозок добровольців переходив у "пасивний режим" у ті моменти, коли вони закривали очі під час зміни сцен у "Містеру Біну" або під час мікропауз між роликами. У цей же час активність в нейромережі уваги різко знижувалася, що відбивалося в зменшенні припливу крові в тім'яні частини мозку.

За словами біологів, подібні зміни в активності мозку не спостерігалися під час моргань, які добровольці здійснювали під час перегляду фільму. Це означає, що частина моргань була дійсно пов'язана з процесом "перезавантаження" нервових клітин у нейромережі уваги.

Джерело: Освітній портал