друкувати


На ринках та у супермаркетах уже нині передноворічний аншлаг

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-21 01:10:20

Проведіть свято зустрічі 2013 року у вузькому колі близьких. Зустрічати рік Змії слід делікатесами, адже ця рептилія любить розкіш. Подайте й тушкованого кролика. Через те, що Змія майбутнього року — представниця водної стихії на святковому столі має бути і риба. Полюбляє Змія і солодке, і фрукти, - пише "Комсомольская правда в Украине".

Не зважаючи на всі прикмети, святковий стіл пересічного українця не можливо уявити без салату олів'є. Звісно, що класичний рецепт відрізняється від знайомого нам радянського, але саме цю страву полюбляють українські господині. Традиційно до його складу входить дешева варена ковбаса і дуже некорисний майонез. Дієтологи пропонують вихід із ситуації: замінити ковбасу відвареним язиком, курячою грудкою або іншим м'ясом, а майонез - власноруч приготованою заправкою.

Якщо говорити про "індекс олів'є" за аналогією із "індексом бігмака", який вираховують в Америці, український новорічний індекс виріс на 3, 7 %. При цьому враховувалося співвідношення вартості продуктів, необхідних для приготування салату, в нинішньому і минулому році. Для порівняння: у минулому році "індекс олів'є" додав 19,2%, а в 2010-му - 16,4%.

Загалом новорічний стіл з ікрою і шампанським, мандаринами і олів'є, а також іншими різноманітними і цілком пристойними закусками для сім'ї з чотирьох осіб обійдеться в 478,65 гривень. Цифра ця досить умовна через розкиду цін. Наприклад, оливки в столичних супермаркетах продаються по 12-18 гривень, а яблука - по 8-15 гривень, а ціна на червону іку варіюється від 55 до 160 гривень за баночку. "Новорічний кошик" протягом року додав менше 13 гривень. Проте вітчизняний прожитковий мінімум всього вдвічі перевищує вартість скромного сімейного новорічного домашнього застілля.

Джерело: ТСН