друкувати


Що новий рік готує водіям?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-21 12:30:28

Довіреності будуть перевіряти

У кінці жовтня Мін’юст і МВС випустили спільний наказ, присвячений переоформленню авто. Як відомо, досі є дуже популярним відчуження автомобіля за допомогою генеральної довіреності, особливо це стосується недорогих машин, бо так значно дешевше. Тож, згідно з тим наказом, у МРЕВ при таких операціях будуть перевіряти справжність довіреності за Єдиним реєстром.

Як прогнозують фахівці, наказ почне реально діяти взимку 2013-го або ж навесні. Справа в тому, що для такого обміну інформацією між Мін’юстом та МВС треба підготувати відповідні технічні можливості. З одного боку, перевірка вірчих документів — позитивна річ, бо має унеможливити продаж проблемних авто. З іншого — водії побоюються збільшення бюрократії у МРЕВ. Час покаже.

КАСКО подорожчає?

Неприємним сюрпризом у новому році може стати подорожчання КАСКО аж до 10%. Як зазначають аналітики, якщо раніше зміни ціни страхових полісів пов’язували здебільшого з аварійністю, то нині мова йде про перспективи зниження курсу гривні. Як тільки це відбудеться, компанії можуть не лише підняти ціни на нові страховки, а й попросити доплатити за старі.

Пояснюють це доволі просто. Зростання долара спровокує ріст цін на імпортні авто, запчастини до них, ремонтні послуги СТО. Відповідно збільшаться виплати по страхових випадках. Тому страховики також переглянуть свої тарифи. Подібна ситуація, до слова, вже виникала у 2008 році.

Якщо вони вважають… 

У листопаді вийшов наказ МВС під номером 1026, присвячений роботі інспекторів ДАІ з порушниками. Зокрема, цей документ вніс зміни до інструкції щодо оформлення матеріалів про адмінпорушення. В інструкцію додали норму: «у разі наявності підстав вважати», що водій порушив ряд статей КУпАП, працівник ДАІ може затримати транспортний засіб. Для цього він може або заблокувати його, або доправити на спецмайданчик, в тому числі за допомогою евакуатора.

Перелік порушень доволі широкий — від не пристебнутих ременів безпеки або ж відсутності шолому в мотоцикліста до керування без документів і нетверезого водіння. Наразі цей документ на порталі Верховної Ради вважається таким, що не набрав чинності. Проте він стає законним з дня публікації.

На підході нові сюрпризи

МВС тим часом підготувало зміни до правил дорожнього руху. Незабаром їх мають подати на розгляд Кабміну. Нові правила наводять лад у дорожніх знаках — тепер вони мають бути добре помітні. Також правила більш детально регулюють перевезення дітей, забороняють парковку на газонах тощо.

З іншого боку, з’явилися дві цікаві норми, які навряд чи сподобаються українським водіям. По-перше, це положення про те, що не можна водити машину, «взуту» не по сезону. До слова, подібна норма діє лише в Австрії, Естонії, Литві, Фінляндії, Швеції та Словенії. Як кажуть аналітики, для України така вимога не дуже раціональна, особливо у південних регіонах, Криму де зима часто є доволі символічною.

Додалася й норма про обов’яз­ковий сигнальний жилет для кожного водія. Теоретично, це має знизити кількість ДТП у темну пору доби. Але в інших країнах єдина вимога до жилетів — флуоресцентне забарвлення. В Україні ж, за проектом закону, жилет має бути обов’язково помаранчевим, відповідати держстандарту і не мати жодних додаткових знаків. Таке враження, що прописали це для майбутнього конкретного виробництва конкретних приватних фірм. Наразі обговорювати ці зміни правоохоронці просять до 30 грудня.

Джерело: Газета "Репортер"