друкувати


Як підготувати організм до численних застіль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-21 02:30:55

Кінець року веде за собою цілу череду застіль. Недарма цей період (із січнем включно) називають п’яним. І часто після свят починаються серйозні проблеми зі здоров’ям. Як підготувати організм до численних застіль та комфортно відсвяткувати – у розмові з головним гастроентерологом області Людмилою Мисліборською.

– Пані Людмило, вже майже на носі Новий рік і Різдво – свято для шлунка, але не рідко й великі проблеми для нього. Після свят маєте більше пацієнтів?
– Обов’язково. Ми завжди входимо у крайнощі – якщо їсти, то багато, як не їсти, то нічого. Почнемо з того, що зараз піст. Постити також треба розумно. І він, як правило, для здорових людей. Тим, хто має жовчнокам’яну хворобу, виразку шлунка, постити не можна. Виразка, наприклад, хоче м’яса, а жовчнокам’яна хвороба – частого харчування. І виходити з посту також треба розумно, поступово, а не накидатися на все відразу.

– Складіть святковий стіл з точки зору гастроентеролога. Що там має бути?
– Є система здорового харчування на свята. Найперше – не можна сідати за стіл голодним. Сніданок, обід – нехай трішки, але шлунок не має бути порожнім. Жовчовивідна система, система шлунково-кишкового тракту (підшлункова, шлунок, кишківник) виділяють ферменти для перетравлення їжі. Якщо її там нема, відбувається загострення слизової та запальні процеси.

Застілля ми зазвичай починаємо з чого? З алкоголю! А спиртне не можна закушувати хлібом, бо він, як квач, всмоктує в себе весь алкоголь, який потім йде в кров, людина швидко п’яніє. Краще перед тим з’їсти кусочок масла чи м’яса.

Святковий стіл залежить від хазяйки. Але все має бути збалансовано: м’ясне, овочі, риба. Салати з майонезом погано перетравлюються, але «Олів’є» – це святе. До речі, хочу сказати, що саме цей салат практично нікому не шкодить, бо якраз там інгредієнти збалансовані.

– Як щодо алкоголю, наприклад, шампанського?
– Шампанське, як і всі газовані продукти, стимулює та подразнює шлунково-кишковий тракт. Якщо в людини є запалення, вона це відчує одразу. Взагалі у гастроентерологів є такий скринінг (тест) – як ви переносите шампанське? Якщо нормально, значить немає підвищеної кислотності, нема виразки, запалення шлунка. Шампанське – це виноградний сік, який стимулює секрецію, тобто виділення соляної кислоти та шлункового соку. Звичайно, символічно пригубити можна, але потім перейти на інший алкоголь, який приємний не лише за смаком, але й за станом здоров’я.

Виразки люблять горілку, гіпертонічна хвороба – коньяк, бо він знімає спазми. Люди зі здоровим шлунком можуть собі дозволити вино. Наприклад, у Молдавії та Грузії у місцевих від вина виразок не буває – це закладене генетично. Натомість, як би не дивно це звучало, але ми, українці, краще переносимо горілку.

– Все одно дехто не втримається та схоче спробувати всього й відразу. Що робити, аби добре почуватися потім?
– Аби їжа краще перетравлювалася, між її прийомом варто з’їсти дольку лимона. Він стимулює виділення секреції, їжа краще перетравлюється. Якщо відчуваєте дискомфорт, то не зашкодить активоване вугілля. Але приймати його треба лише так: 4‑6 таблеток розтерти, розмішати у воді й тільки в такому вигляді випити. Дія вугілля – дезінтоксикаційна, але нерідко шлунку просто не вистачає ферментів для травлення. Тому бажано мати «Мезим», «Креон» чи вітчизняний «Панкреатин». В інших випадках – звертатися до лікаря. Але ще раз повторюся, не варто на все накидатися.

– З якими проблемами найбільше звертаються прикарпатці?
– У жінок найчастіше жовчнокам’яна хвороба. Друга – захворювання підшлункової залози, панкреатити. У нас усі люблять добре поїсти, і чогось смаженого, жирного – тістечка, шкварки, свинина. Цікаво, що саме сало не шкодить. Воно навпаки не дає можливості відкласти холестерин і є хорошим жовчогінним продуктом. Тому корисно щодня з’їдати по 50 грам натурального сала.

Також люди, які їдять сиру їжу, отримують коліти, вторинні запалення кишківника. Від вина – виразки. Далі йдуть проблеми з пивом, бо воно токсично діє на нирки та підшлункову. І, наприклад, раніше ми не знали такого діагнозу, як пивний алкоголізм. Тепер він досить поширений.

– У багатьох людей при слові «гастроентеролог» асоціація – треба ковтати шланг…
– Не обов’язково. Є випадки, коли людина не може винести гастрофіброскопію, тоді призначаємо рентген шлунка. За кордоном таку процедуру вже давно проводять під наркозом, аби не робити психотравму для хворого. За бажанням пацієнта робимо таке й у нас.

– Можете визначити пацієнтів за віком, кого більше?
– Зараз поширена така хвороба, як ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба). Основною її причиною вважається хімізація харчування, бо ці всі продукти з різними добавками стимулюють виділення кислотності, яка обпікає слизову та викликає запалення. І на жаль, такі продукти – чіпси, горішки, сухарики – дуже полюблять наші діти, тому хвороба молодшає. Симптоми однакові: печія, болі у шлунку, відрижка кислим, непереносимість гострої їжі, нічні голодні болі, нудота.

Раніше не було стільки молодих виразок, так званих ювенільних язв. Ви подивіться, як завантажені наші діти? Цілий день за уроками, репетитори, гуртки, стреси через оцінки. От і маємо пацієнтів. Дитина має бути навчена, що їсти треба тричі на день.

– А дієти не впливають?
– Маса. В останні роки маємо таке захворювання, як нервова анорексія. Переважно це молоденькі дівчата. На практиці доводилося бачити і смертельні випадки, звернення у психлікарні. Діти дивляться на худеньких моделей, з’являються комплекси. У дитячій психіці закладається, що їсти не можна. Потім взагалі йде відраза від їжі. Лікувати таких дітей дуже важко.

Джерело: Газета «Репортер»