друкувати


Карітас Івано-Франківська подає руку допомоги дітям Богородчанщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-18 09:30:25

"Щасливий той, хто щасливий удома" – ці слова Л.Толстого зрозумілі тим, кому вдома, в сім’ї добре і затишно.

На жаль, в житті можна спостерігати ситуації, коли діти і батьки живуть паралельним життям, обмінюючись лише привітаннями. Часом рідні люди не знаходять спільної мови і діти не поспішають додому, втративши надію знайти там розуміння і співчуття. Саме з такою категорією дітей працює місцевий Карітас.

Для 70 дітей, які опинились в складних життєвих ситуаціях, працівники БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" організували соціальну-психологічну допомогу на базі НВК Солотвинського ліцею–інтернату та Богородчанської ЗОШ № 1.

Формування у підлітків навичок спілкування та самоконтролю, розвиток емоційного світу та вольової сфери, а також вміння використовувати отриманий досвід у навчальній діяльності та життєвих ситуаціях – основна мета проведених 9 тренінгових занять, в тому числі трьох занять із програми "Школа людських стосунків".

Спільно з соціальним працівником Карітасу діти отримують досвід як знайти себе у бурхливому й непередбачуваному сьогоденні, адже одні звертаються за допомогою і порадою до авторитетних дорослих, а інші самотужки намагаються знайти вихід із складних суперечливих ситуацій. Основна мета соціально–психолоічних програм -- допомагати дітям і не залишати їх сам на сам із проблемами, інакше внутрішній хаос може спрямувати їх на шлях саморуйнування.

Залучення дітей до різноманітних виховних заходів, проведення змістовного дозвілля та сприяння їх фізичній реабілітації підвищує їхню самооцінку, дає змогу їм відчути свою потрібність та оцінити особисті здібності. Всебічні знання і розвиток, вшанування релігійних та історичних свят дають дитині можливість зробити правильний вибір у формуванні себе як особистості, адже вони збагачуються справжніми людськими цінностями, які витримали випробування часом і несуть у собі найважливішу інформацію, є прикладом для наслідування.

Програма соціально–психологічної реабілітації передбачає організацію змістовного дозвілля, в рамках якої 28 дітей із Богородчанщини (із сіл Солотвинської зони) весело і активно провели час в Аквапарку. Цей захід став елементом соціальної інтеграції дітей із малозабезпечних та асоціальних родин у суспільство, бо серед них були й такі, які не лише вперше побували в аквапарку, а й вперше відвідали обласний центр. Робота з дітьми через призму любові, добра, уваги формує відкритість у стосунках, атмосферу довіри і взаєморозуміння – а це головне завдання в процесі соціалізації дитини.