друкувати


Сироти при живих батьках

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-17 02:45:57

На колегії Івано-Франківської облдержадміністрації, яка відбулася днями, вели мову про завдання органів виконавчої влади області, визначені Президентом України В.Януковичем на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини 4 грудня.

Доповідач — заступник голови ОДА Роман Іваницький наголосив на необхідності розробити і прийняти до виконання регіональний план заходів щодо профілактики соціального сирітства. Захист прав дітей має починатися із запобігання виникненню несприятливих для них умов у так званих кризових сім’ях — щодо цього великі надії пов’язують із фахівцями з соціальної роботи. В області додатково введено 258 посад таких працівників нинішнього року, а наступного передбачається ввести ще 170.

А якщо обставини склалися так, що рідних батьків дитина втратила або ж бути з ними далі не може? Таких дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, належить, вважає Р.Іваницький, влаштовувати передусім в інші сім’ї. В області є вже 67 прийомних сімей, в які влаштовано 95 дітей, три будинки сімейного типу, де виховується 24 дитини. Цього року створено ще дев’ять прийомних сімей, у які влаштовано 16 дітей. Певна річ, якщо дитина зосталася без батьків або ж є (як це частіше буває, судячи з контингенту вихованців шкіл-інтернатів) соціальною сиротою при живих батьках чи одному з них, то найоптимальніший варіант — щоб вона жила не в чужих людей, а у близьких родичів. Реально ж в області влаштовано в сім’ї 86% загальної кількості дітей-сиріт, а 14% — 231 дитина просто не мають іншого притулку, окрім школи-інтернату. Йдеться, за словами начальника головного управління освіти і науки ОДА Зінаїди Болюк, про хлопчиків та дівчаток із багатодітних сімей (братиків і сестричок роз’єднувати не можна, а охочих одразу всіх їх усиновити й удочерити не знаходиться), про підлітків 15 років і старших, усиновлювати яких закон уже не дозволяє, зрештою, і про дітей зі складними захворюваннями.

Міжнародні організації вже не перший рік висловлюють на адресу України застереження щодо занадто, на їхню думку, поширеної в нашій державі інтернатної форми виховання дітей-сиріт. інтернати, звісна річ, потрібно реформувати. Скажімо, робити їх меншими, щоб кількість вихованців такого закладу не перевищувала 50. Проте до цього, зауважували промовці, належить підходити виважено, враховувати те, діти якої категорії перебувають там. Адже йдеться і про тих, хто хворіє, скажімо, на туберкульоз, має розумові вади, потребує психологічної корекції. Аби вони могли в майбутньому стати повноцінними громадянами держави, необхідна клопітка робота багатьох фахівців, які й працюють на сьогодні в таких закладах. Завдяки їх знанням, навикам, зусиллям діти-інваліди навчаються певних професій, приміром, як у Печеніжинській спеціальній середній загальноосвітній школі. "Наші учні, — сказала її директор Катерина Волошенюк, — ставши дорослими, зможуть дати собі раду в житті. Тому, переконана, руйнувати інтернати не потрібно".

Болюче запитання: де дітися, де мешкати випускникам шкіл-інтернатів? Уперше за 10 років в області придбано житло для 10 дітей-сиріт і тих, що позбавлені батьківського піклування. Для тимчасового проживання дітей-сиріт у м.Калуші з 2006 року функціонує соціальний гуртожиток. За цей час у закладі проживало 73 молоді особи, нині там 21 мешканець. Але, звичайно, тимчасове (до одруження і вирішення юнаками й дівчатами своєї житлової проблеми) проживання в соціальному гуртожитку — не вихід із ситуації. Владні структури на місцях повинні зайнятися будівництвом соціального житла для випускників шкіл-інтернатів, на що, до речі, держава виділяє кошти. Депутат обласної ради Ольга Бабій розв’язання цієї проблеми бачить так: приватні фірми, котрі зводять багатоповерхівки, за домовленістю з міською владою мали б одну квартиру в них виділяти для сиріт — біологічних чи соціальних.

Під час ґрунтовної, багатоаспектної розмови про захист прав дитини, яка відбулася на колегії, не могли, ясна річ, не згадати і про те, що потрібно забезпечити належні умови для 5,6 тис. дітей-інвалідів, які проживають в області. На жаль, понад 800 із них потребують хоспісної допомоги. Таке перше дитяче хоспісне відділення відкриють у Надвірні.

А як підвищити ефективність виховних зусиль дорослих щодо хлопців і дівчат, схильних до правопорушень? Як розв’язати проблему бездоглядності дітей заробітчан, хоч ті й відкуповуються від своїх чад євро й доларами, що присилають з чужини? В загальноосвітніх школах Івано-Франківська незабаром працюватимуть за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку шкільні офіцери міліції. До кінця року буде відкрито Центр відвідування для дітей та молоді, які перебувають у конфлікті із законом, а також введено посади ювенальних суддів.

Свої міркування й пропозиції з обговорюваного питання висловили також директор Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Галина Боднар, директор департаменту соціальної політики ОДА Ярослав Лаган, начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в області Алла Лемчак та інші.

На колегії ішлося і про результати комплексної перевірки стану реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту, техногенної, пожежної безпеки на території Івано-Франківської області, яку провели 19-28 листопада комісія МНС України та інспекція Держтехногенбезпеки, про заходи, які належить здійснити для усунення виявлених недоліків. Доповідав з цього питання начальник Територіального управління МНС України в області Володимир Чернецький. Вирішено, що колегія ОДА заслухає, як виконують заплановані заходи, на своєму засіданні у червні наступного року.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА