друкувати


Нормальне хутро стане в Україні майже недоступним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-17 12:45:53

На тлі зростання по всьому світу цін на хутро через збільшення кількості заможних покупців з Китаю, і падіння купівельної спроможності українців, вітчизняний ринок заполонили неякісні контрабандні шуби з тої ж таки "Піднебесної", пише видання "Коментарі".

"Український ринок тісно пов'язаний з міжнародним ринком і подорожчання там безумовно впливає на подорожчання тут, тому що до 100% сировини українські підприємства закуповують на міжнародних аукціонах, а до 80% собівартості готового виробу - це саме сировина", - розповів президент Української асоціація хутровиків Ігор Зварич.

У свою чергу зростання цін на сировину може зробити норкову шубу недосяжною мрією для українок. Адже на тлі економічного спаду, якісні хутряні вироби в Україні дорожчають.

Експерти та учасники ринку говорять, що українські виробники вже стикаються з падінням попиту в цілому. Вони змушені урізати виробничі витрати і переключатись на вироби з дешевих видів хутра. У моду вводять короткі шуби, безрукавки і жакети - будь-які види одягу, які дозволяють використовувати менше сировини, яка виросла у ціні.

Крім того, магазини борються за покупця всіма можливими методами - шуби пропонують купити в безвідсотковий кредит, в розстрочку і, навіть, в таємниці від членів сім'ї, натякаючи, що для складання такого договору не потрібна згода чоловіка.

Для більшості українських покупців єдиним способом розжитися шубою може стати недорогий, але і не якісний хутряний одяг - з того ж Китаю, адже скуповуючи більше трьох чвертей хутра в світі, Китай сам є другим світовим його виробником.

За словами вітчизняних виробників хутряного одягу, якщо раніше в країну завозилась переважно досить якісна продукція з Греції та Італії, то зараз завозиться фактично тільки нижня цінова категорія з Китаю.

У кінцевому результаті, через те, що на ринку людям часто почали "впарювати" дешеві підробки під виглядом нібито якісної продукції, населення свідомо переходить на більше дешеві та практичні дублянки та просто шкіряні куртки. Шуби стають просто черговою недосяжною мрією.

Джерело: ТСН