друкувати


Коломийська художня школа прийняла участь у конкурсі-виставці "Просто небилиці 2012"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-14 09:30:47

Цього року Коломия вперше приймала участь у Всеукраїнському проекті "Конкурс образотворчого та декоративного мистецтва "ПРОСТО НЕБИЛИЦІ", ініційованого INTERNATIONAL ASSOCIATION OF CULTURE AND ART і реалізованого офіційним представником ІАСА в Україні – Львівським благодійним фондом "ТОРБА" за підтримки управління культури облдержадміністрації та обласного методичного кабінету навчальних закладів.

Коломийська дитяча художня школа ім. Я.Пстрака відправила до участі у цьому конкурсі роботи, виконані учнями молодших класів даного закладу. Три учнівські роботи, з шести надісланих на конкурс, були відібрані до експозиції виставки найкращих робіт, тож тепер їх зможуть переглянути мешканці і гості Львова, Києва та Варшави. Учасники і переможці заходу були нагороджені дипломами, відзнаками та грошовими преміями.

Про конкурс художня школа дізналася в кінці осені, тож на підготовку робіт залишалося дуже мало часу, слід було неабияк поспішати. Тема конкурсу виявилася цікавою і захоплюючою, тож учні з радістю підхопили ініціативу керівника та викладачів закладу щодо участі у престижному конкурсі, й взялися до роботи. З усіх учнівських робіт, виконаних на тему конкурсу, колективом художньої школи було відібрано 6 дитячих творів, які й були відправлені до Львова. Переконавшись, що пакунок з дитячими роботами надійшов до організаторів конкурсу, і твори були успішно зареєстровані, залишалося лише чекати результатів.

Про результати конкурсу було оголошено 8 грудня, безпосередньо на відкритті виставки "Просто небилиці", яка відбувалася у Львівському палаці мистецтв. Цього року на конкурс надійшло 818 робіт від учасників з 14 областей України. Міжнародне журі конкурсу відібрало понад 200 творів до експозиції виставки. Конкурсні роботи оцінювали художники і знавці образотворчого й декоративного мистецтва з Чехії, Польщі та України. Наймолодшому учаснику проекту "Просто небилиці 2012" було 5 років, а найстаршому – 16.

Так як остаточні результати конкурсу невідомі до останнього дня оцінювання, організатори проекту заохочували прибути до Львова усіх учасників. Приїхати до Львова на відкриття виставки учням і викладачам Коломийської художньої школи допоміг мер міста Ігор Слюзар, який посприяв у наданні транспорту для цієї поїздки. Тож, з самого ранку 8 грудня, прихопивши з собою бутерброди та фотоапарати, з Коломиї до Львова вирушила творча делегація.

Конкурс виявився немаленьким, тож учнів та викладачів Коломийської художньої школи дуже потішив той факт, що половина їхніх надісланих робіт потрапила до експозиції виставки. Це неабияк підбадьорило учасників, і стало досить вдалим стартом для цікавої подальшої співпраці. На урочистому відкритті виставки можна було побачити учасників конкурсу, членів оцінювальної комісії, почесних гостей, які допомагали у реалізації, а також мешканців та гостей міста Львова. Цікава концертна програма, веселі танцювальні номери та запальна гра музикантів нікого не залишила байдужим.

Після відкриття виставки делегація Коломийської художньої школи мала можливість зробити фото на пам'ять і поспілкуватися з організатором конкурсу і ведучим програми Андрієм Сендецьким. Насамперед, пан Андрій особисто подякував Коломийській художній школі за оперативну ініціативу та участь у конкурсі. Він розповів, що організація заходу досить клопітка, але цікава робота, і для нелегкої й відповідальної справи – оцінки й відбору дитячих творів – приїжджають члени журі з кількох країн, і кожного року це нова команда, тож результати конкурсу – завжди є справжнім сюрпризом для усіх. Пан Андрій пояснив, що мистецтво – це не математика, а оцінювання робіт є надскладним завданням, й не дивлячись на те, що всі роботи були цікавими і виконаними на високому рівні, все ж комісії слід було відібрати кращі з них, які й потрапили до виставки. А щоб потішити учасників, твори яких не потрапили до виставки цього року, пан Андрій заохотив приймати участь у конкурсі на наступний рік.

На офіційному сайті конкурсу "Просто небилиці" оргкомітет висловив подяку учасникам з Коломиї: "Коломийській дитячій художній школі ім. Я.Пстрака за високу культуру та самоповагу, адже вони подолали сотні кілометрів дороги до Львова, щоб бути присутніми на урочистій церемонії відкриття і нагородження."

В свою чергу, директор Коломийської дитячої художньої школи ім. Я.Пстрака з викладачами та учнями закладу вдячні міському голові Ігорю Слюзару за надану допомогу в організації поїздки до міста Львова. Цей творчій захід не лише надовго запам’ятається учасникам, але й стане хорошим поштовхом до нових мистецьких звершень.

Автор: Лілія Тєптяєва