друкувати


Українські лікарі майже ніколи не несуть відповідальності за свої помилки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-13 02:30:08

Українські медики майже ніколи не несуть покарання за свої помилки, а таке відношення формується ще у вишах.

Про це йдеться у сюжеті програми "Територія обману", коли розповідається, що 60% випускників українських вузів потім ніде не навчаються новим методам лікування.

Також ведучий програми уточнює, що біля третини студентів приїжджає у виш на престижних іномарках, а більшість з них приїжджає не для того, що навчитися лікувати, а для того, щоб навчитися заробляти на хворобах.

Ці відсотки і псують репутацію медиків, які по-справжньому лікують.

На думку авторів програми, багато випускників медичних вишів одразу забувають Клятву Гіпократа, яку дають тільки для того, аби отримати диплом.

Медицина перетворилася на бізнес, оскільки студенти ще під час навчання думають про те, як познайомитися з відомими лікарями, аби мати протекцію. Про роботу у державних установах ніхто й не говорить – всі мріють про приватні, бажано – щоб ця установа була своєю.

"Важливо, щоб у медичних вишах спеціалізовані екзамени приймалися не тими викладачами, що викладали предмети у даного молодого спеціаліста, а людьми з інших навчальних установ", - рекомендує кандидат медичних наук Сергій Місяк.

Але на думку експерта, навіть найгірший учень може працевлаштуватися на роботу до клінік. А помилки, які він скоїть, прикриють колеги по цеху:

"Якщо навіть постраждала сім'я подасть до суду, то запрошеним експертом все одно буде лікар, а як відомо рука руку миє, а руки – лице", - пояснює лікарську солідарність правозахисник Едуард Багіров.

І закон також на їхньому боці:

"Навіть якщо є рішення суду, навіть якщо є вирок, то винний лікар сьогодні звільняється в одній медустанові, а вже завтра працює в іншій", - резюмує Багіров.

Джерело: ТСН