друкувати


Учені виявили ген, який може гарантувати безсмертя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-12 03:45:40

Крихітний прісноводий поліп гідра давно викликає величезний інтерес учених. Багато в чому це пов'язано з тим, що тварина фактично безсмертна і не виявляє жодних ознак старіння.

З біологічної точки зору незвичайне явище пояснюється тим, що гідри розмножуються брунькуванням і володіють вражаючими здатностями до регенерації будь-яких ділянок тіла завдяки наявності великої кількості стовбурових клітин. При цьому з віком кількість "чудодійних" клітин не знижується, і вони продовжують оновлювати тканини організму.

Дослідники з університету імені Хрістіана Альбрехта (Christian-Albrechts-Universitдt zu Kiel, ФРН) вирішили з'ясувати, які генетичні основи безсмертя гідри, і із здивуванням виявили, що секрет приховується в гені FoxO. Він добре відомий генетикам, оскільки є у всіх тварин і людини. Біологи також довели, що він пов'язаний зі старінням. Проте його роль до цього часу залишалася неясною.

Німецькі вчені створили три модифіковані версії поліпа. В однієї з них був нормальний FoxO, в іншій була додана ще одна копія цього гена, а в третьої він був вимкнений.

У гідр з неактивним геном не лише істотно знизилася кількість стовбурових клітин, але і кардинальним чином змінилася імунна система. Схожі зміни зазвичай пов'язані зі старінням організму і спостерігаються у літніх людей. У поліпів з додатковою копією гена стовбурові клітини, навпаки, почали ділитися ще активніше.

На підставі отриманих даних учені зробили висновок, що саме ген FoxO підтримує стовбурові клітини в активному стані. За рахунок цього відбувається постійне оновлення тканин. Швидше за все, такі ж процеси відбуваються в організмі людини. Попередні дослідження вже показували, що у довгожителів цей ген залишається активним навіть після столітнього ювілею.

Перевірити ці припущення буде досить складно, адже генетичні маніпуляції та експерименти на людях заборонені. Проте німці розраховують як мінімум виявити чинники, що впливають на роботу гена FoxO, такі як екологія, дієта або спосіб життя людини.

Джерело: Освітній портал