друкувати


Прогнозоване підвищення цін на шоколадні солодощі буде поступовим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-12 10:45:29

Вітчизняні виробники шоколадних солодощів не приховують, що їх продукція вже найближчим часом може зрости в ціні, йдеться у сюжеті ТСН.

Ціна на какао-боби вже зросла, а в наступному році може підвищитися іще аж на 50%. Українські виробники кажуть, що переглядатимуть ціни поступово, аби якість солодкого не постраждала.

Какао, один із головних складників шоколаду і шоколадних цукерок, стає дефіцитом. Понад 70% його світового виробництва припадає на чотири африканські країни, три з яких - Нігерія, Індонезія та Гана - цьогоріч пережили небувалу посуху, а Кот-д'Івуар - війну.

"Вже в четвертому кварталі цього року олія какао подорожчало на 80%. Не такий великий ріст на какао терте, але це ще не остаточні дані", - каже експерт-аналітик Марія Колесник.

Звісно, на ціні шоколадних виробів це не може не позначитися. Але стрімкого зростання не буде, обіцяють виробники, бо на перший час мають запаси.

"Це буде поетапне підвищення і ми ще самі не можемо сказати, коли воно почнеться і на скільки буде дорожчати продукція", - запевнила заступник генерального директора з маркетингу кондитерської фабрики Оксана Шибецька.

Колесник у свою чергу зазначає, що зазвичай на найдешевшу продукцію намагаються піднімати ціну мінімально, бо вона розрахована на сегмент покупців з невеликим достатком.

Зараз на цукерки підвищений попит - люди готуються до свят. Продавець солодощів Ольга Ризвон каже, що жодних розпоряджень про переписування цінників вона не отримувала. Новорічно-різдвяні подарункові набори продають іще за старими цінами. Подорожчання чекають із початком нового року.

"Незалежно від ціни, вища чи нижча, як купляли, так і купляють. Як би не було тяжко, єдина втіха у житті - це солодощі", - констатує продавчиня.