друкувати


Марк Зобов і Сергій Лащенко: Діалог на тлі коломийської громади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-11 02:45:33

"Неймовірно! Цього не може бути! Ми, як в казці …!", час від часу вигукували голова Асоціації "Духовно-інтелектуальний вибір" Марк Зобов з міста Харкова та журналіст всеукраїнської громадсько-політичної і літературно-художньої газети "Кримська світлиця" Сергій Лащенко під час відвідування Коломиї, Чернівців та Івано-Франківська.

Шановний гість із Слобідської України репрезентував у нашому краї концепцію "Народовладдя в Україні: яким йому бути?", шукаючи разом з учасниками дискусій відповідь на це непросте питання. Висловлював власні міркування. Закликав місцеві громади до згуртування задля здійснення демократичних перетворень у нашій країні, утвердження народовладдя - єдиного способу порятунку України від загрози диктатури.

"Український народ несе у собі потужний громадянський потенціал …"

В основі кризи української демократії лежить неготовність народу України, який продовжує за інерцією радянських років тяжіти до патерналістської моделі суспільних відносин, у повній мірі здійснювати ті громадянські функції, які покладаються на нього в демократичних умовах. Ця неготовність проявляється і у відсутності в громадян належної політичної і правової культури.

Посилюється негативна ситуація і низьким прожитковим рівнем більшості населення, що різко знижує громадянську активність людей, вимушених всі свої сили і час віддавати боротьбі за існування. Разом з тим було б помилкою вважати обставини, що склалися, безвихідними для української демократії.

Як показали події президентської виборчої кампанії 2004 року, український народ несе у собі потужний громадянський потенціал, яким, на жаль, за всі пострадянські роки та і не змогла розпорядитися на благо свого народу українська політична еліта.

"… народ спроможний бути господарем своєї долі, здійснювати реальне народовладдя".

Розвиток демократії в країні можливий лише через розкриття внутрішнього потенціалу українського народу, пробудження у нього громадянських начал, політичної і правової освіти, структурування і самоорганізації.

Лише освічений і організований народ, натхненний високим змістом спільного буття, спроможний бути господарем своєї долі, здійснювати реальне народовладдя.

"… вироблення всім народом узгоджених уявлень про майбутнє країни, - ось перша необхідна умова, без якої неможливо підняти народ із його нинішнього стану".

Перехід українського суспільства із нинішнього стану як об’єкту маніпуляції і експлуатації, в стан суб’єкту, творця свого теперішнього і майбутнього, може здійснитися лише за умови, якщо його духовно-інтелектуальна еліта приступить, нарешті, до виконання своєї громадянської функції і перейде від багаторічних чвар і хитань до узгодженої роботи на благо українського народу.

Консолідація інтелігенції в ім’я процвітання нашого народу, організація нею діалогу між усіма учасниками суспільно-політичного процесу і вироблення всім народом узгоджених уявлень про майбутнє країни, в тому числі уявлень про українську демократію, - ось перша необхідна умова, без якої неможливо підняти народ із його нинішнього незавидного стану.

Знайти в процесі діалогу провідну зірку нашого народу – його національну, загальнонародну ідею, мрію, ідеал – і побудувати демократичний шлях до цього ідеалу - ось в чому полягає надзавдання української інтелігенції, її історична місія!

"Я люблю свого ближнього таким, як він є …".

Ключовим символом культурно-просвітницької акції "Кримської світлиці" "Уроки толерантності" став відомий вислів славетного Філософа і Мислителя Григорія Сковороди.

Ідеї терпимості до іншого способу життя, поведінки та звичаїв, вміння відстоювати власну позицію можуть слугувати основою для взаємного розуміння і в коломийській громаді. Сприяти розквіту різноманіття наших культур та стати цінним суспільним надбанням.

Мешканці міста зберігають пам’ять про славних попередників: Емануеля Фойєрмана, Станіслава Вінценза, Андрія Чайковського, Петера Розеггера. У міську Книгу Пошани занесене ім’я будівничого України, нашого сучасника Сергія Козлова.

І тільки об’єднаній, згуртованій та небайдужій до долі України громаді під силу втілення ідеї народовладдя в життя.

"Бути щасливим - се значить пізнати себе чи то свою природу, взятись за свою долю і робити своє діло".

На засідання круглого столу "Від взаєморозуміння у громаді до народовладдя в Україні", суспільно-політичне ток-шоу "Коломия думає", спілкування з журналістами, були запрошені представники національно-культурних спільнот міста: товариства культури польської "Покуття" (голова Станіслава Патковська-Колусенко), єврейської релігійної громади іудейського ортодоксального віросповідання (голова Яків Заліщикер), російського земляцтва (голова Інна Карташова), німецького культурного товариства "Відергебурт" (голова Зіновій Шмідль), азербайджанської діаспори (голова Рустам Аманкулов).

У заходах прийняли участь заступник міського голови Ігор Граділь та секретар міської ради Ярослав Гошій, які наголошували на тому, що тільки тісна співпраця влади і активної громади є запорукою розвиту громадянського суспільства.

Як відзначив у своїй промові голова постійної комісії міської ради Геннадій Романюк: "Питання про встановлення в державі порядку, який би влаштовував усі верстви населення веде свій відлік від духовної й культурно-історичної традиції Київської Русі.

Тема народовладдя знайшла своє відображення і у філософсько-політичних ідеях Григорія Сковороди, де гармонійне суспільство трактується ним як "людська держава", політичний устрій якої спирається на взаєморозуміння і духовну єдність громадян".

Співорганізатори заходів голова Конгресу української інтелігенції Коломийщини Ольга Руданець, голова Коломийської міськрайонної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка Василь Глаголюк докладно висвітили духовні основи народовладдя, запропонували конкретні кроки у напрямку впровадження духовних і етичних пріоритетів у місцевій громаді.

Активно долучилися до жвавої дискусії та пропонували перейти до втілення ідеї народовладдя в життя представники громадського активу і небайдужі до долі свого міста коломияни.
 
P.S. Надійшло радісне повідомлення від севастопольської громади. Надію Савицьку, голову Комітету солдатських матерів міста Севастополя, майора Чорноморського козацького округу Українського Козацтва, Берегиню Українського Козацтва, палку прихильницю ідеї народовладдя в Україні та щирого друга Галичини і Буковини нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня.

Користуючись нагодою, вітаємо Вас з високою державною нагородою. Бажаємо щастя, любові і добра. А щедрість Вашої душі нехай зігріває солдатські материнські серця.


Автор: Микола СОЛОНЕНКО, Інститут розвитку громадянського суспільства