друкувати


НБУ: введення збору в ПФ з продажу фізособами інвалюти не торкнеться більшості українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-11 02:30:35

Голова комітету із запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій Національного банку України Юрій Горшков вважає, що введення збору в Пенсійний фонд з продажу іноземної валюти не торкнеться більшості українців.

"Для простих громадян це не буде проблемою, бо розроблена маса інструментів, щоб новація їх не торкнулась. Розроблений закон говорить про те, що якщо громадянину цікаво зберігати заощадження в тій чи іншій валюті, він може її розмістити на депозиті в банку і по закінченню 30 днів без будь-яких втрат обміняти її на гривню. При цьому не оплачуючи збору. Зважаючи на те, що ці кошти громадяни зазвичай зберігають достатньо тривалий строк, то 30 днів для них не будуть проблемою", - зазначає представник НБУ.

При цьому, за його словами, вказаний збір покликаний запобігати валютним спекуляціям, які дестабілізують ринок і курс.

"Цей збір створюється для запобігання впливу спекулятивних операцій, вплив на ринок і курс яких ми спостерігали останнім часом. За різними оцінками, на руках населення сьогодні знаходиться від 30 до 50 мільярдів доларів, які так чи інакше пов'язані з розвитком тіньової економіки. Ситуація, яку ми спостерігали кілька тижнів тому, коли курс безпідставно виріс до достатньо високих показників, а потім так само знизився, говорить про те, що з урахуванням ажіотажу, який був підживлений псевдоекспертними заявами, подекуди я навіть сказав би пророцтвами, була зумовлена саме валютними спекулянтами", - додає Ю.Горшков.

Він також відзначив, що левова частка з вказаних 30-50 млрд. доларів знаходиться не на руках звичайних громадян, а валютних спекулянтів.

Джерело: НБУ