друкувати


Ініціатором зменшення суми збору з продажу фізособами інвалюти з 15% до 10% став НБУ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-11 11:30:37

Національний банк України виступає за введення 10% збору в Пенсійний фонд з продажу фізичними особами іноземної валюти, а не 15%, як це було заявлено раніше.

"Саме Національний банк вніс відповідну пропозицію і у дискусії наполіг на тому, щоб ставка збору з продажу валюти становила не 15%, а 10%", - розповів голова Комітету із запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій НБУ Юрій Горшков. Він підкреслив, що НБУ прийшов до такої думки після тривалих консультацій з експертним середовищем.

"Ми почули думки експертів та учасників ринку і вирішили дослухатись до них та знизити вказаний поріг збору. Відверто кажучи, для нас не принциповим був рівень ставки, як сам факт прийняття збору для боротьби із валютними спекулянтами", - зазначив представник НБУ. При цьому, за його словами, відповідний законопроект буде розглянутий в парламенті вже найближчим часом.

Нагадаємо, що 3 грудня депутат Верховної Ради Валерій Шаманов (позафракційний) запропонував парламенту запровадити збір до ПФ із продажу фізособами готівкової валюти в обсязі 10% суми угоди. Банкіри та експерти зазначили, що такий варіант буде для ринку прийнятним та компромісним.

Джерело: НБУ