друкувати


У хворих з шизофренією пошкоджено 200 генів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-07 09:45:47

Дані нового дослідження, опубліковані в останньому номері журналу Molecular Psychiatry, свідчать про існування 200 генів, експресія яких змінюється у осіб з психозами.

Ця наукова робота, що демонструє нові дані про біологічні основи шизофренії, може дати перший крок у розвитку пресимптоматичних діагностичних тестів з використанням профілю експресії генів у осіб з групи ризику.

Шизофренія пов'язана з несприятливими перинатальними діями. У ході цього дослідження вперше були виявлені значні зміни експресії генів імунних і запальних реакцій у осіб з шизофренією, серед яких – реакції вродженої імунної відповіді, гострої реакції запалення і відповіді на пошкодження, які, як передбачається, пов'язані з дією різних ушкоджувальних ефектів в перинатальній стадії.

Результати цього експерименту, здійсненого групою учених декількох іспанських науково-дослідних центрів за участю більше 400 добровольців, можуть бути використані для ранньої діагностики і розробки нових ліків або оптимізації вживання вже існуючих фармакологічних препаратів. Якщо подальші дослідження підтвердять ці дані, то терапевтична стратегія відносно цього захворювання може в корені змінитися. Ця робота може означати крок вперед у розробці пресимптоматичного діагностичного тесту з використанням профілю експресії генів осіб, що страждають від психозу.

Джерело: Освітній портал