друкувати


Геотермальні джерела і тепло турбін як альтернатива дорогому газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-07 02:30:32

85% івано-франківських помешкань можна опалювати за допомогою альтернативних джерел теплової енергії. Про це говорив вчора, під час засідання Івано-Франківського міськвиконкому міський голова обласного центру Віктор Анушкевичус.

З його слів, на сьогоднішній день існують два проекти з використання альтернативної енергетики, які за умови їх реалізації дозволять мінімізувати залежність міста від природного газу.

Першим таким проектом, який, за словами мера, вже вийшов на фінішну пряму, є проект з використання геотермальних джерел для теплопостачання мікрорайону "Позитрон" і прилеглих до нього. Міський голова запевнив, що вказаний проект дозволить "стабільно і за стабільною ціною" забезпечувати теплом 20% населення міста.

Інший проект, який планується реалізовувати спільно з компанією "СВЕКО", передбачає використання для опалювання івано-франківських кварталів тепла від турбін Богородчанської газокомпресорної станції, яке наразі, зі слів мера, просто викидається у повітря. Вартість проекту становить 58 мільйонів євро, які, за розрахунками фахівців окупляться вже за сім років. При цьому геодезія, - стверджує Віктор Анушкквичус, - дозволяє знімати за допомогою теплообмінників, теплову енергію газокомпресорних турбін і транспортувати її на відстань 18 кілометрів до Івано-Франківська, де продавати населенню п ціні 250 гривень за 1 гігакалорію. Реалізація проекту дозволила б забезпечити теплом ще 65 % населення, втім…

"Але є певні чинники які заважають, - говорить мер обласного центру, - не так просто цей проект реалізувати з "Прикарпаттрансгазом", який є власністю держави".

Автор: Сергій БІЛИЙ