друкувати


Бюджетникам у багатьох регіонах України затримують зарплатню

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-05 11:45:40

Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету-2012. Міністерству фінансів для додаткових дотацій місцевим бюджетам із державного виділили 1 млрд 370 млн гривень, ідеться в сюжеті ТСН.

Цих грошей люди чекають уже більше місяця. Багатьом учителям і медикам немає за що жити. Протестувати відкрито побоюються, бо навіть таку роботу втратити не хочуть. Але й терпіти далі не можуть.

"Ніхто не подумав, за що живуть ці вчителі? А якщо в сім'ї два бюджетники, за що жити? Ми живемо в борг, позичаємо. І те, що я отримаю, повинна буду віддати", - лютує член освітянської комісії Кіровоградської міської ради Людмила Калкіна.

"Ситуація жахлива. Останній раз мені гроші платили 1 листопада. Більше місяця живу на кошти чоловіка. Маючи двох дітей, кредит на квартиру і необхідність їздити на роботу щодня. Ситуація, як 2008 рік. І то, мені здається, нам так довго зарпату не затримували", - каже вчителька Оксана Нетребенко.

Покрити борги на місцях без урядової допомоги просто неможливо. Місцеві бюджети не виконані, та й більшість регіонів виживає лише дотаціями.

Яку саме суму заборгували бюджетникам за осінні місяці по всій країні, урядовці не озвучують. І чи вистачить виділеної парламентом суми на грудневу зарплату – теж незрозуміло. Перерозподілені кошти ще має затвердити своїм підписом президент.

"Це не є системний характер, це не більше половини областей України вийшли на таку заборгованість", - заспокоює заступник міністра соцполітики В'ячеслав Коломієць.